Trimite e-mail | Printeaza
Politic
30.09.2009

Republica Moldova: riscul unor alegeri anticipate, conform lui V. Filat

Primul ministru moldovean, Vlad Filat, a declarat deputaţilor că există riscul alegerilor anticipate dacă Parlamentul nu reuşește să îl aleagă noul preşedinte al Republicii. Deputaţii din comisia pentru Afaceri Externe l-au asigurat pe domnul Filat de sprijinul lor, unii dintre ei solicitând deblocarea unui ajutor economic substanţial, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.

Primul ministru al fostei republici sovietice și-a exprimat temerile cu privire la posibila organizare de noi alegeri legislative. Acestea ar trebui să aibă loc în cazul în care coaliția, formată din patru partide, câștigătoare a alegerilor din iunie nu va reuși să  reunească cele opt voturi care îi mai sunt necesare pentru alegerea viitorului preşedinte al Republicii. Coaliţia actuală dispune de 53 de voturi în Parlament, dar are nevoie de 61 pentru alegerea succesorului lui Voronin, fostul preşedinte care a renunţat la putere la 10 septembrie.

“Conform constituției noastre, aceste alegeri nu ar putea avea loc în 2009, deoarece am organizat deja de două ori alegeri legislative în acest an”, a arătat Vlad Filat, făcând referire la alegerile din 5 aprilie şi 29 iulie 2009.

În timpul dezbaterilor, deputaţii care au intervenit, cei mai mulți români, l-au asigurat pe primul ministru de susținerea lor pentru punerea în practică a unui program de reforme în administrația publică, justiţie, poliţie şi îmbunătăţirea situaţiei drepturilor omului.

Adrian Severin (S§D, RO) şi Jelko Kacin (ADLE, SI) au pledat pentru deblocarea unui ajutor economic substanțial pentru Moldova, pentru a contribui la stabilizarea procesului democratic din această ţară.

Monica Luisa Macovei (PPE, RO), președinta Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, a insistat asupra necesităţii de a oferi acestei ţări o perspectivă clară de aderare la UE. Aceasta ar permite, în opinia sa, schimbări importante în Moldova.

Libertatea presei
În ceea ce priveşte libertatea presei, care a fost în centrul criticilor din timpul derulării celor două tururi de alegeri legislative, primul ministru a arătat că, în opinia sa, este vorba despre aplicarea legislaţiei existente, care este bună, dar care a fost pusă în aplicare într- un mod catastrofal în trecut. Domnul Filat a răspuns astfel la o întebare a deputatei române Elena Băsescu (PPE).

Împrumuturile rus şi chinez

Primul ministru s-a arătat în continuare interesat de un împrumut din partea Federației Ruse, de 150 de milioane de dolari americani, care ar putea acoperi deficitul bugetar.

Răspunzând la o întrebare a lui Charles Tannock (ECR, UK), domnul Filat a fost mai evaziv cu privire la un împrumut chinez, declarând că nu ar exista un contract, în special pentru construcția de infrastructuri rutiere. Există păreri că acest împrumut s-ar putea situa în jurul a 1 miliard de dolari americani.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus