Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-09-30/ministerul-economiei-va-elabora-un-nou-sistem-de-reglementare-a-importului-produselor-de-origine-ani-12172.html
Data: Sep 30, 2009 (21:53)

Ministerul Economiei va elabora un nou sistem de reglementare a importului produselor de origine animalieră

Ministerul Economiei de comun cu importatorii de produse alimentare, vor elabora pe parcursul a 10 zile un nou sistem de reglementare a importului de produse de origine animalieră. O decizie în acest sens a fost luată în cadrul şedinţei de astăzi, subiectul căreia a constituit reglementarea de către Stat a importului de peşte şi a produselor din peşte, precum şi a cărnii şi produselor din carne, prin eliberarea autorizaţiilor la import. Şedinţa a fost prezidată de către Viceprim-ministru, ministrul Economiei Valeriu Lazăr.

La şedinţă a fost analizată situaţia de criză din ultimul an, când importul de peşte şi a produselor din peşte în baza autorizaţiilor a fost efectuat de un număr restrâns de agenţi economici din cadrul aşa numitei Asociaţii a importatorilor de peşte şi produselor din peşte, care nici nu era înregistrată conform legislaţiei la Ministerul Justiţiei.

Cei peste 25 de agenţi economici care au fost prezenţi la şedinţă au mărturisit că pe parcursul ultimului an, au avut pierderi financiare enorme, confruntându-se cu un şir de bariere şi impedimente din partea organelor de stat. Mai mult decât atât, pe parcursul introducerii sistemului de autorizaţie la importul produselor din peşte, majoritatea agenţilor economici au fost nevoiţi să reducă locurile de muncă, astfel doar un singur agent economic a eliberat circa 100 de angajaţi în perioada ultimului an.

Agenţii economici au susţinut că „decizia Guvernului anterior de a introduce autorizaţii pentru importul de produse din peşte nu a fost o simplă greşeală ci o crimă economică".

La 4 septembrie Guvernul Republicii Moldova a anulat printr-o Hotărâre de Guvern autorizarea de către stat a importului de peşte şi a produselor din peşte. Decizia Guvernului în cauză a fost atacată de către unii membri a Asociaţiei importatorilor de peşte şi produselor din peşte, menţionate mai sus, la Curtea de Apel Economică. Pe 14 septembrie Curtea de Apel Economică a luat decizia de suspendare a publicării în Monitorul Oficial a Hotărârii Guvernului cu privire la excluderea peştelui şi a produselor din peşte de sub reglementarea de către stat la import.

În această situaţie fără precedent, Ministerul Economiei s-a adresat cu o cerere de recurs către Curtea Supremă de Justiţie prin care solicită anularea deciziei Curţii de Apel Economice din 14 septembrie 2009. Curtea Supremă de Justiţie va examina recursul Ministerului Economiei joi, 1 octombrie.

În cazul luării unei decizii în favoarea Ministerului Economiei, importul de peste şi a produselor din peşte va fi efectuat în afara reglementării din partea statului.

Ministrul Economiei Valeriu Lazăr a declarat că unul din punctele de bază al programul noului Guvern este eliminarea impedimentelor şi barierelor de dezvoltare a mediului de afaceri iar în această situaţie concretă optează categoric pentru eliminarea reglementării din partea statului a importului de peşte şi a produselor din peşte, relatează Serviciul de presă al MEC.