Trimite e-mail | Printeaza
Economie
30.09.2009

Ministerul Economiei va abroga Ordinul 36 ce prevede certificarea obligatorie a fiecărui lot de produse importate

Ministerul Economiei va abroga Ordinul 36 ce prevede certificarea obligatorie a fiecărui lot de produse importate

„Ministerul Economiei va abroga Ordinul 36 ce prevedea obligativitatea certificării fiecărui lot de produse importate" a declarat viceprim-ministru, ministrul Economiei Valeriu Lazăr, astăzi 30 septembrie, în cadrul unei şedinţei comune, cu participarea a peste 30 de importatori şi producători din republică.

Decizia de abrogarea a Ordinului 36 va întra în vigoarea la sfârşitul săptămânii curente.

În cadrul discuţiilor aprinse purtate, s-a dovedit că poziţia importatorilor şi producătorilor referitor la Ordinul 36 este una diametral opusă, primii optînd pentru anularea ordinului, iar producătorii pentru păstrarea acestuia. Reamintim că Ordinul 36 cu privire la protecţia consumatorului a fost elaborat şi pus în aplicare de către Ministerul Economiei şi Comerţului în martie 2009, in scopul protecţiei consumatorului şi susţinerii producătorului autohton.

Indiferent de divergenţa de opinii toate părţile implicate în discuţie au căzut de acord asupra necesităţii elaborării unui sistem echilibrat de certificare şi evaluare a conformităţii, ce vine sa apere drepturile consumatorilor la produse de înaltă calitate, să susţină producătorii autohtoni dar şi să elimine constrângerile pentru importatorii de bunuri.

„Ordinul 36 nicidecum nu reprezintă o soluţie convenabilă pentru toate părţile implicate, motiv pentru care este abrogat", a fost concluzia viceprim-ministrului, ministrului Economiei Valeriu Lazăr.

Ministrul Economiei a mai declarat că în timpul imediat următor una din priorităţile de bază a ministerelor de profil va fi elaborarea reglementărilor tehnice pentru produsele importate şi autohtone, ce vor reglementa calitatea şi inofensivitatea acestora. În acest context, Valeriu Lazăr a anunţat despre instituirea unui nou departament în cadrul Ministerului Economiei, care se va ocupa de elaborarea politicilor în domeniul industrial si al competitivităţii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus