Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-09-30/filatrepublica-moldova-vrea-c-t-mai-rapid-un-acord-cu-uniunea-europeana-12164.html
Data: Sep 30, 2009 (09:39)

Filat:Republica Moldova vrea cât mai rapid un acord cu Uniunea Europeană

"Sigur, noi urmărim ca foarte rapid să avem semnat un acord cu Uniunea Europeană, dar acest acord nu urmează să reflecte doar aspiraţii sau obiective, ci lucruri concrete ca perioadă de timp şi valori pentru cetăţenii Republicii Moldova. Un lucru foarte important asupra căruia vom insista ţine de liberalizara regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova", a declarat premierul Vlad Filat pentru corespondentul RFI la Bruxelles. 

Drepturile omului trebuie respectate în republica Moldova, mai spune premierul moldovean. "Ne dorim ca Republica Moldova să fie un stat democratic, un stat în care drepturile şi libertăţile cetăţeneşti să fie respectate, un stat care are o perspectivă clară, europeană. Parlamentarii europeni au transmis un mesaj foarte clar, un mesaj de solidaritate şi deschidere faţă de cetăţenii din Republica Moldova", explică Vlad Filat.

Întrebat cum vede evoluţia relaţiei cu România pe termen scurt şi mediu, premierul din Republica Moldova a răspuns : "Văd o relaţie firească, o relaţie bazată în primul rând pe interesele cetăţenilor. E firesc să înlăturăm toate acele obstacole false care au existat în relaţiile bilaterale. Şi mai mult de atât, urmează să semnăm în regim de urgenţă acele acorduri interstatale care sunt necesare pentru depăşirea, hai să spunem, anumitor probleme false, speculaţii false, care sunt la etapa actuală", declară premierul Vlad Filat.

De partea sa, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă a spus anterior la RFI care sunt obiectivele acestei prime vizite în capitala europeană.

"Coaliţia Alianţa pentru Integrare Europeană a declarat răspicat şi cu maximă claritate că obiectivul fundamental al politicii interne şi externe al noii conduceri este integrarea europeană, dar una reală, una veridică, ce va aduce beneficii nu într-o perspectivă prea îndelungată Republicii Moldova şi această vizită care are loc după doar câteva zile după inaugurarea noului Guvern vrea să trimită un mesaj foarte clar despre seriozitatea şi motivaţia noii conduceri de a se angaja într-un dialog activ, intens, dinamic cu Uniunea Europeană", spune la RFI noul şef al diplomaţiei moldovene.