Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-09-30/economist-unde-sau-pierdut-352-mil-kwh-de-energie-electrica-exportata-in-rom-nia-12168.html
Data: Sep 30, 2009 (11:30)

ECOnomist: Unde s-au pierdut 352 mil. kWh de energie electrică exportată în România?!


• Până acum nu se ştie cine sunt adevăraţii interpuşi la exportul de energie electrică în România, iar milioane de dolari se scurg în offshoruri, în conturile unor persoane influente de la Moscova şi a unor foşti guvernanţi de la Chişinău

La 25 septembrie, Centrala Electrică de la Cuciurgan (CERS Moldovenească) a serbat cu mare fast 45 de ani de la punerea în funcţiune a primei instalaţii energetice. Potrivit unui comunicat de presă al proprietarului, compania rusă Inter RAO EES, evenimentul a avut loc în prezenţa conducerii separatiste de la Tiraspol, a şefilor de la Inter RAO, a unor parteneri de afaceri, dar fără vre-un reprezentant de la Chişinău. Mai mult. Inter RAO EES îşi bate joc de Chişinău în cel mai veritabil stil rusesc. Astfel, anunţă că în prima jumătate a anului 2009, Centrala a produs 2630 mil. kWh energie electrică, din care a exportat 1421 mil. kWh. Exact câtă energie a livrat Centrala de la Cuciurgan în această perioadă, reţelelor electrice de distribuţie din Moldova, de pe malul drept al Nistrului. 

Altfel spus, deşi are licenţă de activitate eliberată de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică, care o înnoieşte cu regularitate, o dată la jumătate de an (deja de 3 ani), Centrala şi proprietarul ei nu recunoaşte că ar fi amplasată în Republica Moldova.

Şi ca bătaia de joc să fie şi mai pronunţată, Inter RAO EES nu aminteşte nici într-un fel despre faptul că, în cele 6 luni ale anului 2009, a exportat în România, prin reţelele electrice ale întreprinderii de stat Moldelectrica, 352,5 mil. kWh de curent electric. Adică, livrările în Moldova sunt export, iar cele în România - nu.

Dar poate că greşesc. Poate că acest export nici nu este declarat şi nici înregistrat la vama moldovenească. Pur şi simplu, energia se duce unde se plăteşte mai mult pentru ea. De altfel, conform datelor difuzate de oficialităţile de la Tiraspol, Centrala de la Cuciurgan a livrat pentru necesităţile regiunii ceva mai mult de 500 mil. kWh de energie electrică. Un simplu calcul arată că încă vre-o 350 mil. kWh au fost livraţi nu se ştie cui. Poate că ANRE ne va spune care sunt cifrele reale, deoarece ea a acordat CERS Moldovenească licenţă de producere şi furnizare a energiei electrice la tarife nereglementate şi, respectiv, întreprinderea urmează să prezinte informaţia privind livrările de energie electrică.

Dacă nu ştie, atunci halal de Agenţie!

De altfel, nici până acum nu se ştie cine sunt adevăraţii interpuşi la exportul de energie electrică în România. E vorba de cei care încă în iulie 2007 au creat o schemă de export a energiei electrice produsă la Cuciurgan, prin care sume de mii şi chiar milioane de dol. Valeriu Lazar, susţine necesitatea de a continua procurările de energie electrică de la Cuciurgan, dar nu exclude posibilitatea de a relua şi importurile de energie din Ucraina. Adică să fim asiguraţi cu energie din două surse şi să existe concurenţă la aceste livrări.

Guvernul rus nu califică investiţiile Inter RAO în Centrala de la Cuciurgan, ca investiţii în Moldova

Mai adăugăm că în cadrul ceremoniei vicepreşedintele companiei ruse, Serghei Tolstoguzov, a relatat presei că Inter RAO EES ar fi investit în CERS Moldovenească 105 mil. USD şi acest lucru a permis centralei să iasă la maximumul istoric de încărcare a peste 50%. Totodată, el a menţionat că o direcţie de perspectivă este nu numai exportul energiei electrice în Moldova şi în România, dar şi mai departe, în Balcani. 

În acelaşi timp, potrivit ultimului raport al Ministerului Dezvoltării Economie a Federaţiei Ruse (elaborat de Reprezentanţa Comercială a Federaţiei Ruse în Moldova), datat cu 1 septembrie 2009 şi care face referinţă la datele statistice oficiale, investiţiile ruseşti în economia Moldovei constituiau, la 1 iulie 2009 - 185 mil. USD, din care 145 mil. USD, sunt investiţiile Gazprom în Moldovagaz. E vorba de cele 50% din capitalul social al Moldovagaz preluate de Gazprom în contul unei datorii de 145 mil. USD încă în anul 1999. Alţi investitori major menţionaţi de ministerul rus sunt LUKoil - circa 60 mil. USD şi Casa de comerţ Aroma - 12 mil. USD. Deja avem mai mult de 220 mil. USD, adică cu 35 mil. USD mai mult decât cifra oficială. Dar mai sunt şi alte zeci de companii ruseşti ce fac investiţii în Moldova. Adică oficial spun că fac.

Despre investiţiile Inter RAO EES se pomeneşte doar în treacăt. Adică se lasă de înţeles că ele nu sunt semnificative. Dar potrivit lui Tolstoguzov, e vorba de 105 mil. USD! 

Se pare că aceste investiţii sunt o curată spălare de bani, aduşi de prin offshoruri de managerii de la Inter RAO EES şi care după ce trec prin Moldova devin bani curaţi şi pot fi puşi legal pe conturi. 

Proiecte de investiţii de 300-400 mil. USD pentru fiecare bloc energetic

Mai adăugăm că reprezentanţii Inter RAO nu ascund planurile de extindere a afacerilor în regiune, în special, în România. Potrivit lui Tolstoguzov, „preţul energiei electrice exportate în România este destul de atractiv pentru noi. Prin România noi examinăm posibilitatea de a merge mai departe. Am putea începe exportul şi în Ucraina, însă acolo este mai greu de concurat, deoarece în această ţară cota energiei atomice este destul de mare", a spus reprezentantul Inter RAO-EES.
Tolstoguzov susţine că e nevoie de o modernizare tehnică a Centralei de la Cuciurgan, care însă depinde de perspectivele de livrare a energiei electrice pentru export şi ar urma să se desfăşoare în două etape - majorarea coeficientului de funcţionare utilă a blocurilor energetice în exploatare şi înlocuirea instalaţiilor actuale pe bază de abur cu cele prin cogenerare cu abur şi gaz.

Anterior Tolstoguzov a declarat că în viitorul apropiat la Centrala de la Cuciurgan va începe construcţia unui nou bloc prin cogenerare cu abur şi gaze, care va fi dotat cu cel mai performant echipament german şi japonez. Volumul de investiţii necesar pentru aşa ceva nu a fost precizat, dar pentru aşa ceva ar fi nevoie de cel puţin 300 mil. USD.

"În 2010 ar putea avea loc un tender pentru pregătirea studiului de fezabilitate şi elaborare proiectului tehnic şi economic. Pentru trecerea la producţia prin cogenerare cu abur şi gaz, pentru fiecare bloc energetic va fi nevoie de 10-12 mlrd. ruble ruseşti", a spus vice-preşedintele companiei ruse. La cursul actual de schimb e vorba de investiţii de 300-400 mil. USD pentru fiecare bloc energetic.  (ECOnomist)