Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-09-29/republica-moldova-doreshte-cooperare-cu-nato-pentru-reforma-armatei-shi-a-serviciilor-secrete-12150.html
Data: Sep 29, 2009 (19:37)

Republica Moldova doreşte cooperare cu NATO pentru reforma armatei şi a serviciilor secrete

Republica Moldova doreşte relaţii aprofundate cu NATO pentru reforma instituţiilor ce ţin de securitatea naţională, a declarat marţi premierul moldovean Vlad Filat în urma unei întâlniri avute la Bruxelles cu secretarul general adjunct al NATO, Claudio Bisogniero, transmite corespondentul NewsIn.

"Am discutat cu secretarul general adjunct al NATO, am trecut în revistă relaţiile bilaterale, am constatat încă o dată restanţele pe care le are Republica Moldova vis-a-vis de angajamentele asumate anterior," a spus Filat răspunzând, la conferinţa de presă susţinută la Parlamentul European din Bruxelles, unei întrebări referitoare la conţinutul convorbirilor avute cu oficialul NATO.

"Republica Moldova îşi doreşte relaţii aprofundate cu această instituţie importantă pentru asigurarea Republicii Moldova cu suportul necesar pentru reformarea instituţiilor ce vizează securitatea naţională," a precizat premierul moldovean, făcând referire la armată şi serviciile secrete.

Republica Moldova are o politică de neutralitate stipulată în Constituţia ţării, astfel încât în prezent oficialii subliniază că ţara nu poate adera la NATO, însă face parte din Parteneriatul pentru Pace - un cadru de cooperare între NATO şi ţări terţe.

Premierul Vlad Filat se află marţi şi miercuri la Bruxelles în prima sa vizită de lucru în străinatate, vizitând instituţiile europene şi NATO alături de ministrul de externe Iurie Leancă