Trimite e-mail | Printeaza
Politic
29.09.2009

Jerzy Buzek către Moldova: "Un ajutor financiar este întodeauna posibil"

Jerzy Buzek către Moldova:

Preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a declarat marţi, după întâlnirea cu premierul moldovean Vlad Filat, că un ajutor financiar din partea UE este "întotdeauna posibil".

"După cum ştiţi, demarăm negocierile pentru un acord de asociere cu Republica Moldova, există şi Parteneriatul Estic, care se referă la relaţia Uniunii Europene cu şase ţări din Europa de Est, printre care şi R. Moldova. Un ajutor financiar este întodeauna posibil", a spus Buzek la finalul întrevederii de la Bruxelles cu premierul moldovean Vlad Filat,  subliniind importanţa de a realiza "reforme structurale" în Republica Moldova.

"Este important să depăşim criza economică în întreaga Europă, iar aici există probleme semnificative şi în Republica Moldova", a mai spus Buzek. "Parlamentul European este foarte interesat într-o R.Moldova democratică şi stabilă", a adăugat acesta.

"Urmează ca începând cu data de 14 octombrie să avem la Chişinău o misiune a FMI pentru a începe negocierile pentru semnarea unui nou acord", a zis şi Vlad Filat în conferinţa comună.

  • Relaţiile Chişinăului cu FMI au fost îngheţate de guvernarea comunistă în luna aprilie, când în urma negocierilor FMI a anunţat că nu s-a putut ajunge la o înţelegere privind semnarea unui nou acord, iar o nouă misiune va veni când va exista o solicitare din partea Guvernului moldovean.

"În ce priveşte perspectivele unei asistenţe financiare din partea UE pentru Republica Moldova, disponibilitate există, urmează să muncim în acest sens. Sperăm că şi cu ajutorul Fondului Monetar Internaţional, această asistenţă să fie pe măsură pentru a putea depăşi acest deficit bugetar fără precedent cu care ne confruntăm la ora actuală", a declarat Filat.

Vlad Filat şi ministrul de Externe moldovean Iurie Leancă se află marţi şi miercuri la Bruxelles în prima lor vizită de lucru în străinatate.

Ambasadorul american la Chişinău, Asif Chaudhry şi premierul moldovean Vlad Filat au anunţat luni într-o conferinţă de presă comună decizia Consiliului de directori ai Corporaţiei Provocările Mileniului de a acorda Chişinăului un credit nerambursabil de 262 milioane dolari pentru drumuri şi agricultură. Acordul ar urma să fie semnat până la sfârşitul anului şi tot atunci ar urma să fie alocate sumele anunţate. (Adevarul)

cuvinte-cheie: Buzek | FMI

Comentarii (4)

 

Related news

Sus