Trimite e-mail | Printeaza
Politic
29.09.2009

Ghimpu i-a chemat pe britanici să investească în Moldova

Preşedintele interimar, preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu a solicitat susţinerea din partea Marii Britanii în vederea aplicării regimului de liberă circulaţie pentru cetăţenii moldoveni pe teritoriul Uniunii Europene.

În cadrul întrevederii preşedintelui interimar al Moldovei cu Keith Shannon, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Regatului Marii Britanii şi Irlandei de Nord în Republica Moldova şi cu politicianul scoţian George Reid, fost Preşedinte al Parlamentului Scoţiei au fost abordate subiecte ce ţin de continuarea şi consolidarea relaţiilor de prietenie existente între Republica Moldova şi Marea Britanie, soluţii pentru depăşirea crizei social-economice care afectează Republica Moldova, promovarea reformelor democratice care să asigure supremaţia legii, precum şi crearea unui climat favorabil pentru atragerea investiţiilor britanice în Republica Moldova.

Ambasadorul Marii Britanii Keith Shannon a declarat că există un interes major pentru cooperarea moldo-britanică în diverse domenii şi a dat asigurări că Republica Moldova va beneficia de ajutorul Marii Britanii atвt pe căi guvernamentale, cвt şi la nivelul cetăţean-cetăţean. Preşedintele Parlamentului a reiterat faptul că experienţa britanică este substanţială şi trebuie să fie aplicată şi în Republica Moldova.

Speakerul M. Ghimpu s-a referit şi la dificultăţile din domeniul social-economic cu care se confruntă Republica Moldova, situaţie care s-a agravat în urma unui şir de măsuri şi programe populiste făcute de precedenta guvernare. Republica Moldova are şanse foarte mici de a depăşi criza social-economică fără investiţii externe, a mai specificat Mihai Ghimpu, adresвndu-se cu un apel către oamenii de afaceri din Marea Britanie să  investească în Republica Moldova. În acest context, ambasadorul Marii Britanii, a dat asigurări că oamenii de afaceri britanici sunt impresionaţi de calitatea forţei de muncă moldoveneşti, dar urmează să fie asigurat un cadru legal transparent pentru a desfăşura afaceri.

La rândul său, Mihai Ghimpu a confirmat vectorul european de dezvoltare a Republicii Moldova, care se va axa pe integrare europeană şi promovarea reformelor care să asigure supremaţia legii în societate.

În alt context, Mihai Ghimpu a fost informat de fostul Preşedinte al Parlamentului scoţian George Reid despre susţinerea acordată de Marea Britanie tinerilor moldoveni în domeniul educaţiei şi cercetării, făcвnd referire la faptul că anul acesta 27 de studenţi moldoveni beneficiază de bursele „John Smith" în cele mai diverse domenii. Fostul speaker George Reid a ţinut să mai menţioneze că actualul deputat Andrei Popov este fost bursier „John Smith". Preşedintele Parlamentului a mulţumit, la rвndul său, pentru ajutorul acordat şi şi-a exprimat speranţa că tinerii moldoveni, plecaţi la studii în străinătate, vor reveni acasă pentru a ajuta, prin experienţa lor, la promovarea reformelor democratice în societate.

 

cuvinte-cheie: ambasador | Marea Britanie

Comentarii (0)

 

Related news

Sus