Trimite e-mail | Printeaza
Politic
29.09.2009

Chirtoacă: Noile tarife la transportul public şi la apă nu vor fi revizuite, indiferent dacă protestele vor continua

Chirtoacă: Noile tarife la transportul public şi la apă nu vor fi revizuite, indiferent dacă protestele vor continua

Primarul capitalei Dorin Chirtoacă a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, că Consiliul Municipal nu va revizui decizia în cauză, dar va examina în cadrul şedinţei de miercuri, Regulamentul privind acordarea compensaţiilor pentru anumite categorii de populaţie pentru călătoria în transportul public.

Chirtoacă a menţionat că Regulamentul cu privire la acordarea de compensaţii individuale la transport, pregătit de administraţia locală, prevede acordarea sumei de 70 lei pentru transportul urban pensionarilor, invalizilor şi şomerilor. „Primăria a decis creşterea pachetului de compensaţii. La cele 300-600 de lei - care compensează tariful pentru căldură - de la 1 octombrie 2009, categoriile social vulnerabile vor beneficia de încă 70 lei pentru transportul public municipal", a menţionat primarul general Dorin Chirtoacă.

Persoanele respective se pot adresa la secţiile de Asistenţă socială de sector, unde vor depune doar o cerere, copia buletinului de identitate şi, după caz, copia carnetului de pensionar, a certificatului de invaliditate, sau a certificatului de şomer (eliberat de Agenţia pentru ocuparea forţei de muncă de sector). „Prin acordarea compensaţiilor nominale Primăria Chişinău vine în sprijinul locuitorilor care, într-adevăr, au nevoie de ajutor social", susţine Dorin Chirtoacă.

Primarul capitalei a menţionat că, astfel putem depăşi situaţia de criză a serviciilor municipale de transport şi asigurare cu apă. SA „Apă-Canal" primeşte în fiecare lună, timp de jumătate de an, preavize privind deconectarea de la curentul electric, iar două treimi din parcurile de troleibuze şi autobuze din Chişinău necesită a fi renovate, a amintit Dorin Chirtoacă. „Bugetul municipiului trebuie să fie unul pentru investiţii în drumuri, poduri, grădiniţe, să dezvoltăm oraşul. Astăzi, peste 100 mii de locuitori circulă gratuit în transportul public, compensaţiile trebuie oferite doar celor nevoiaşi", a spus primarul capitalei.

Compensaţiile pentru transport vor fi ridicate odată cu pensia la oficiile poştale sau la filialele Băncii de Economii. Noile tarife la apă vor fi calculate începând cu 1 octombrie.

Câteva sute de 300 pensionari şi veterani au protestat marţi, 29 septembrie, în faţa Primăriei municipiului Chişinău, împotriva majorării tarifelor pentru apă, canalizare şi tranportul public. Ei au cerut anularea deciziei Consiliului municipal privind majorarea acestora şi prevenirea majorării tarifului pentru energia termincă.

Acţiunile de protest separate au fost organizate de ONG „Salvgardarea" şi de Consiliul veteranilor din municipiul Chişinău.

cuvinte-cheie: Chirtoaca | tarife | pensionari

Comentarii (0)

 

Related news

Sus