Trimite e-mail | Printeaza
Politic
28.09.2009

Voronin şi Ţurcan l-au trimis pe Petrenco la Strasbourg

Comuniştii Vladimir Voronin şi Vladimir Ţurcan, aflaţi printre cei şase deputaţi din noul Parlament care urmau să plece luni la Strasbourg, unde începe sesiunea de toamnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, au rămas acasă, fiind nemulţumiţi de componenţa delegaţiei, relatează Ştirea Zilei.

În locul lui Voronin şi Ţurcan, la Strasbourg a plecat deputatul Partidului Comuniştilor Grigore Petrenco, deşi el nu mai face parte din delegaţia R. Moldova la APCE, votată la sfârşitul săptămânii trecute de Parlament.

"Petrenco merge la APCE ca să prezinte poziţia noastră privind acea hotărâre ce se referă la componenţa delegaţiei, pe care noi o considerăm ilegală" a declarat pentru Ştirea Zilei deputatul PCRM Vladimir Ţurcan.

El a adăugat că delegaţia Republicii Moldova la APCE trebuie să fie una permanentă şi nu doar pentru o singură sesiune. În plus, aceasta trebuie să fie compusă din cinci membri şi nu din şase, prevăzuţi în forma actuală.

"Totodată, nu s-a respectat principiul proporţionalităţii, aşa cum prevede legea, de aceea noi credem că este o hotărare ilegală. Grigore Petrenco va prezenta o declaraţie la APCE în care se vor expune toate aceste motive", a menţionat Ţurcan.

Deputatul PCRM a apreciat că la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei trebuiau să meargă membrii din fosta delegaţie, care încă sunt deputaţi - comuniştii Grigore Petrenco şi Maria Postoico, şi democratul Dumitru Diacov. Ceilalţi doi membri - creştin-democratul Vlad Cubreacov şi Valeriu Cosarciuc, membru al Alianţei Moldova Noastră - au renunţat la mandatele din Parlament.

La sfârşitul săptămânii trecute, deputaţii Alianţei pentru Integrare Europeană au adoptat o hotărâre prin care au stabilit componenţa delegaţiei R. Moldova la sesiunea de toamna a APCE. Astfel, membrii acesteia au devenit liderul PCRM Vladimir Voronin şi deputatul PCRM Vladimir Ţurcan, liberal-democratul Vitalie Nagacevschi, liberala Ana Guţu, democrata Stela Jantuan şi reprezentantul Alianţei Moldova Noastră, Veaceslav Untilă.

Deşi delegaţia urma să fie compusă doar din cinci membri, deputaţii au votat pentru şase. Componenţa delegaţiei Chişinăului la Strasbourg a fost decisă după ce comuniştii au insistat ca fracţiunii lor, cea mai numeroasă din actualul Parlament, să-i revină doi membri - conform principiului proporţionalităţii. AIE a propus însă ca fiecare din cele cinci fracţiuni să aibă câte un delegat la APCE. Până se va ajunge la un compromis, parlamentarii au decis să voteze pentru o delegaţie temporară, compusă din şase membri.

 

cuvinte-cheie: APCE | Voronin

Comentarii (5)

 

Related news

Sus