Trimite e-mail | Printeaza
Politic
28.09.2009

Premierul Filat a reiterat sprijinul guvernului faţă de Armata Naţională

Prim-ministrul Vladimir Filat a efectuat astăzi, 28 septembrie, prima sa vizită de lucru în calitate de şef al Guvernului la Ministerul Apărării al R. Moldova, anunţă Ministerul Apărării din Republica Moldova.

În cadrul adunării cu efectivul militar şi civil din corpul de comandă al Armatei Naţionale, şeful cabinetului de miniştri a declarat că atitudinea Guvernului R. Moldova faţă de Armata Naţională se va schimba radical. „Vă asigur că Armata Naţională va avea sprijinul statului în modernizarea şi transformarea structurilor sale. Una din cele mai stringente probleme care afectează activitatea Armatei Naţionale este asigurarea cu spaţiul locativ a militarilor. Am solicitat ministrului Apărăii să efectueze o evaluare amplă a stadiului actual de asigurare cu apartamente, astfel încît să găsim soluţii care să producă un impact pozitiv privind îmbunătăţirea calităţii vieţii militarilor".

Premierul Filat şi-a exprimat convingerea că Armata Naţională va contribui şi pe viitor la întărirea statalităţii Republicii Moldova. Totodată, Vladimir Filat a opinat că numirea lui Vitalie Marinuţa în funcţia de ministru al Apărării este dovada faptului că controlul civil asupra armatei este respectat în conformitate cu principiile democratice, iar R. Moldova se îndreaptă cu paşi fermi spre crearea unui stat de drept, bazat pe supremaţia legii şi respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.

La rîndul său, ministrul Apărării Vitalie Marinuţa, a mulţumit conducerii ţării pentru încrederea acordată, subliniind că a acceptat această funcţie foarte conştient de rolul care îi revine. „Odată cu preluarea mandatului de ministru al Apărării mi-am trasat ca obiectiv implementarea reformei instituţionale în Armata Naţională. Sînt hotărît să-mi depun toată priceperea şi cunoştinţele pentru a impulsiona procesul de modernizare şi dezvoltare a Armatei Naţionale în conformitate cu standardele europene", a declarat ministrul Apărării Vitalie Marinuţa.

Ministrul Apărării Vitalie Marinuţa, membru al cabinetului de miniştri condus de premierul Vlad Filat, a fost prezentat vineri, de preşedintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, corpului de comandă al Armatei Naţionale.

Vitalie Marinuţa s-a născut la 16 iunie 1970 in satul Holercani, raionul Dubăsari. In anul 1992, a absolvit şcoala militară a trupelor aeropurtate din Reazan. In perioada iulie 1992 - ianuarie 1999, a deţinut diferite funcţii in cadrul Batalionului cu destinaţie specială "Fulger" (comandant de pluton, comandant de companie, şef stat major, locţiitor comandant batalion). Din octombrie 2000 şi pană in decembrie 2002, a deţinut funcţia de comandant al Batalionului 22 de menţinere a păcii. In 2004 a absolvit Şcoala Navală de studii postuniversitare din Monterey, SUA, devenind magistru in domeniul securităţii. In perioada iulie 2004 - iulie 2005, a activat ca specialist principal in secţia planificare şi programe, Direcţia operaţii, Marele Stat Major al Armatei Naţionale.

In perioada iulie 2005 - iulie 2006, a fost ofiţer pentru planificare politico-militară strategică in cadrul Comandamentului Central al Fotelor Armate ale Statelor Unite (US CENTCOM), Tampa, Florida. Din august 2006 şi pană in iulie 2007, cand a trecut in rezervă, Vitalie Marinuţa a deţinut funcţia de şef secţie cooperare internaţională şi integrare euro-atlantică in cadrul Direcţiei politică militară şi relaţii externe din cadrul Ministerului Apărării.

Vitalie Marinuţa este căsătorit şi are doi copii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus