Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-09-26/la-functzia-de-guvernator-al-bancii-natzionale-sunt-vehiculate-cel-putzin-trei-candidaturi-12089.html
Data: Sep 26, 2009 (10:22)

La funcţia de guvernator al Băncii Naţionale sunt vehiculate cel puţin trei candidaturi

Cel puţin trei candidaturi, care anterior au ocupat funcţii importante sunt vehiculate la funcţia de guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei, potrivit unor surse apropiate de Alianţa pentru Integrare Europeană.

Mandatul de şapte ani a actualului guvernator, Leonid Talmaci, care se află la conducerea băncii centrale a Moldovei din 1991, expiră la 25 septembrie. Dl Talmaci a fost aprobat de Parlament în funcţia de guvernator al BNM în 1995, după adoptarea Legii cu privire la Banca Naţională a Moldovei, iar la 28 septembrie 2002 i-a fost acordat un nou mandat de 7 ani.

Printre eventualele candidaturi se numără Veronica Bacalu, fost viceguvernator al BNM, actualmente economist superior la Departamentul Asia Centrală şi Estul Mijlociu, Dumitru Ursu, care o perioadă îndelungată a ocupat funcţia de prim-viceguvernator al Băncii Naţionale a Moldovei, în prezent preşedinte al Asociaţiei Băncilor din Moldova. Unii analişti dau ca cea mai probabilă accederea în funcţia de guvernator a lui Dumitru Ursu, în timp ce alţii afirmă că cele mai mari şanse le are Veronica Bacalu.

Presa a scris că, potrivit unor surse din cadrul BNM, Leonid Talmaci ar putea fi înlocuit cu actualul viceguvernator Victor Cibotaru.

Prim-ministrul Vlad Filat a declarat anterior pentru FLUX că  după investirea Guvernului „vom decide dacă mandatul de guvernator al lui Leonid Talmaci va fi prelungit pentru încă 7 ani sau va fi înlocuit cu un alt candidat".

Legislaţia în vigoare nu prevede câte anume mandate de guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei poate deţine o persoană. (Business Expert)