Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-09-26/kazahstanul-va-acorda-o-atentzie-sporita-perspectivei-reglementari-transnistrene-pe-parcursul-exerci-12095.html
Data: Sep 26, 2009 (20:20)

Kazahstanul va acorda o atenţie sporită perspectivei reglementări transnistrene, pe parcursul exercitării preşedinţiei în OSCE

Prim-ministrul Vladimir Filat a avut o întrevedere cu E.S. Ambasadorul  Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Kazahstan în Republica Moldova, Amangheldî Jumabaev.

În cadrul întrevederii au fost abordate aspecte privind cooperarea bilaterală între cele două ţări, precum şi colaborarea multidimensională în cadrul organizaţiilor internaţionale.

Diplomatul l-a felicitat pe Vladimir Filat cu ocazia investirii în funcţie, exprimîndu-şi speranţa că, noul Guvern va contribui la dezvoltarea relaţiilor moldo-kazahe, pe multiple planuri, inclusiv în domeniul comercial-economic.

Un subiect aparte al discuţiei a constituit problematica transnistreană, în contextul preluării de către Kazahstan a preşedinţiei în cadrul OSCE, începînd cu 1 ianuarie 2010. Diplomatul kazah a declarat, că ţara sa este dispusă să acorde o atenţie sporită perspectivei reglementări transnistrene, pe parcursul exercitării preşedinţiei în OSCE.

Premierul a reiterat obiectivul  primordial al noului Cabinet de miniştri care rezidă în  asigurarea tuturor libertăţilor şi promovarea valorilor democratice în Republica Moldova, dezvoltarea social-economică a ţării, precum şi crearea condiţiilor relevante pentru asigurarea unui climat investiţional favorabil pentru toţi investitorii autohtoni şi cei din afara ţării. În acest sens, Premierul a apreciat poziţia constructivă a Republicii Kazahstan faţă de Moldova.

În context, oficialul kazah s-a expus pentru dinamizarea activităţii Comisiei interguvernamentale pentru cooperare economică dintre cele două state. Amankeldî Jumabaev a menţionat că ţara sa este interesată în dezvoltarea relaţiilor economice cu Republica Moldova, remarcînd oportunităţile economice şi georgrafice ale ţării noastre, care se datorează vecinătăţii nemijlocite cu Uniunea Europeană, relatează Serviciul de presă al Guvernului RM.