Trimite e-mail | Printeaza
Politic
25.09.2009

"Sper ca în 3 ani să semnăm un acord cu UE de liberalizare a regimului de vize. Europa Libera.

Noul ministru de externe Iurie Leancă anunţă totodată o reformare a ministerului pe care îl conduce

 Vicepremierul Iurie Leancă, ministrul de externe, a declarat că structura pe care o va conduce va avea obiective clare în relaţiile cu vecinii şi partenerii externi. „Este nevoie de o evaluare a ceea ce înseamnă astăzi Ministerul Afecerilor Externe şi Integrării Europene, care efectua angajări opace şi netransparente", a menţionat Leancă.

Iurie Leancă: Pe exterior, bineînţeles că prima vizită va fi la Bruxelles, vizită a delegaţiei R. Moldova în frunte cu prim-ministrul.

Valentina Ursu: Uniunea Europeană semnalează că este dispusă să sprijine financiar R. Moldova până a obţine creditul din partea FMI.

Iurie Leancă: Nu ştiu dacă în istoria recentă după doar câteva zile după investirea Guvernului, primul-ministru face o astfeld e vizită. În ceea ce priveşte disponibilitatea UE - o agendă extrem de ambiţioasă.

Valentina Ursu: Începand de la întrevederea între Vlad Filat şi Javier Solana?

Iurie Leancă: Şi cu dl Solana, care este Secretarul general pentru Politică Externă şi cu preşedintele Comisiei Europene şi cu 4-5comisari pe diferite domenii. Nu este vorba doar despre sprijin financiar, este vorba în primul rând despre un sprijin de ansamblu, pe care acestă instituţie extrem de prestigioasă şi unde noi vrem să aderăm, ar putea să-l ofere R. Moldova. Este şi sprijin politic, economic, financiar, comercial. Sunt convins că la aceste întâlniri vom reuşi să trasăm cel puţin la nivel de obiective generale şi după aceea ne vom aprofunda pe parcursul următoarelor luni, relaţia noastră şi perspectivele cu UE şi ţările individuale, bineînţeles.

Valentina Ursu:: Totuşi vreau să ne spuneţi tot ce ştiţi despre acest ajutor financiar din partea Bruxelles-ului pentru R. Moldova?

Iurie Leancă: Asistenţa preconizată din partea Comsiei Europene acum câteva luni pentru R. Moldova din păcate, criza economică agravată de inacţiunea foştilor guvernanţi a generat după cum ştie toată lumea un deficit bugetar enorm şi care se aprofundează zi de zi. Vom reuşi arătând cifre concrete, nişte realităţi pentru care noi nu avem nicio responsabilitate din păcate, să soliticăm un sprijin mult mai semnificativ. Îmi pare rău că după 18 ani de independenţă, tot suntem nevoiţi să umblăm şi să rugăm să primim acest ajutor.

Valentina Ursu:: Premierul Filat spunea că merge la Bruxelles şi cu demnitate nu numai cu umilinţă.

Iurie Leancă: Nu am vorbit de umilinţă. Mergem cu demnitate, dar spuneam că moştenirea pe care o primim e din păcate de aşa natură că în loc să discutăm alte subiecte, trebuie să revenim la subiecte de acest gen.

Valentina Ursu:: Dar pe ce sumă contează noua guvernare. La intrevederile pe care le va avea noul premier Vlad Filat cu demnitarii europeni se va vorbi despre aceasta asistenta?

Iurie Leancă: Cu cât va fi mai semnificativă această sumă, cu atât ne va fi mai de ajutor.

Valentina Ursu:: Aproximativ?

Iurie Leancă: Nu pot să intru în acest moment în detalii, fiindcă de abia am început să explorăm oficial disponibilitatea Bruxellesului, disponibilitatea ţărilor membre şi a altor donatori. Eventual peste 2-3 săptămâni vom putea reveni la acest subiect.

Valentina Ursu: Veţi discuta şi despe ridicarea vizelor pentru cetăţenii R. Moldova?

Iurie Leancă: Trebuie să vedem care sunt cerinţele Uniunii Europene, trebuie să vedem ce au făcut şi ce nu au făcut fostele autorităţi. Pentru aceasta e nevoie de ceva timp ca să inventariem situaţia reală şi sper foarte mult că vom reuşi să convingem UE, Comisia Europeană să demarăm negocieri privind liberalizarea regimului de vize între UE şi R. Moldova cât mai curând posibil. Sper ca în cel mult trei ani am putea semna un astfel de acord. (Europa Liberaă)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus