Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-09-24/vlad-filat-a-avut-o-discutzie-serioasa-cu-sheful-administratziei-prezidentziale-ruse-12041.html
Data: Sep 24, 2009 (21:06)

Vlad Filat a avut o discuţie serioasă cu şeful administraţiei prezidenţiale ruse

Premierul desemnat Vlad Filat a declarat presei că a discutat cu şeful administraţiei prezidenţiale ruse despre probleme economice, sociale, iar un subiect aparte l-a constituit conflictul transnistrean.

Vlad Filat a mai spus că prin intermediul lui Serghei Narîşkin a transmis un mesaj către conducerea Federaţiei Ruse, legat de programul Guvernului care urmează să fie investit mâine.

“Vreau să vă spun că am găsit înţelegere în cele invocate de noi. Nu am ajuns la nicio înţelegere, pentru că nu avem nici mandatul şi nici statutul în acest sens. Dar anumite acţiuni pentru viitorul apropiat le-am stabilit”, a declarat Vlad Filat după întrevederea cu oficialul rus.

“În context general am vorbit şi  despre soluţionarea prblemei transnistrene, ceea ce presupune retragerea armatei ruse din stanga Nistrului, în conformitate cu normele internaţionale şi angajamentele asumate”, a precizat premierul desemnat.
Referindu-se la creditul rusesc, Vlad Filat a spus că acest subiect a fost examinat însă nu a fost o discuţie în detalii. „S-a spus că este disponibilitate, dar singura noastră problemă este că nu cunoaştem detaliile şi condiţiile. Urmează ca în timpul apropiat să intrăm în posesia detaliilor şi să luăm o decizie. Deschiderea este importantă, dar foarte importante sunt şi condiţiile”, a menţionat Filat.

“Noi nu am avut o discutie emotivă. A fost o dicuţie dintre oameni serioşi care îşi dau seama care este realitatea. Isteria şi speculaţiile făcute în interes politic al unor partide de aici şi a unor cercuri politice din Rusia, nu trebuie să fie transpuse pe seama Guvernului sau pe seama politici de stat a Republicii Moldova”, a adaugat Filat.

Serghei Nariskin a făcut unele precizări, pentru presa rusă, care scrie că “relaţiile dintre Rusia şi Moldova se dezvoltă într-un mod foarte dinamic. Şi acest ritm ar trebui păstrat”. “Noi urmărim cu mare interes procesele care au loc în Moldova şi vrem sa cunoaştem şi să simţim mai bine ce se îintâmplă la voi”, a spus oficialul rus.

Şeful aparatului preşedintelui din Federaţia Rusă, Serghei Narîşkin, se află în R. Moldova în perioada 24-25 septembrie, în calitate de şef al delegaţiei oamenilor de ştiinţă din Federaţia Rusă, care participă la lucrările celei de-a 4-a ediţii a Forului intelectualităţii de creaţie şi a cercetătorilor din CSI, ce se desfăşoară la Chişinău.