Trimite e-mail | Printeaza
Politic
24.09.2009

Medvedev este aşteptat la Chişinău la Summitul statelor CSI, care se va desfăşura la Chişinău pe 9 octombrie

Medvedev este aşteptat la Chişinău la Summitul statelor CSI, care se va desfăşura la Chişinău pe 9 octombrie

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a avut o întrevedere cu Serghei Narîşkin, şeful administraţiei prezidenţiale ruse, venit la Chişinău în calitate de conducător al delegaţiei din Federaţia Rusă participantă la Forul intelectualităţii din ţările-membre CSI.

Agenda discuţiilor a inclus numeroase subiecte care vizează dezvoltarea relaţiilor bilaterale între cele două state. În debutul întrevederii, şeful statului în exerciţiu a confirmat faptul că Chişinăul va găzdui Summitul ţărilor CSI, în perioada 8-9 octombrie, iar Republica Moldova va asigura o bună organizare şi desfăşurare a reuniunii. În continuare, Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a dat asigurări părţii ruse că noua conducere a Republicii Moldova are cele mai bune intenţii în dezvoltarea unor parteneriate în interesele ambelor părţi şi în cele mai diverse domenii, la fel cum îşi doreşte relaţii bune cu toate statele lumii. Şeful interimar al statului a mai precizat că Republica Moldova este interesată ca Federaţia Rusă să ofere sprijinul necesar în dezvoltarea sa pe principii democratice, dând asigurări că noua conducere va promova reforme în interesul tuturor cetăţenilor, indiferent de naţionalitate. Preşedintele Ghimpu l-a asigurat pe şeful administraţiei prezidenţiale ruse că noul program de guvernare prevede relaţii strategice cu Federaţia Rusă, precum şi parteneriate în diferite domenii.

Problema rezolvării conflictului transnistrean a ocupat un loc aparte în agenda de discuţii dintre cei doi oficiali. Preşedintele interimar s-a pronunţat pentru soluţionarea cât mai grabnică a conflictului transnistrean pe căi diplomatice, susţinând că tergiversarea soluţionării acestuia este în defavoarea tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, indiferent de naţionalitate. Şeful administraţiei prezidenţiale ruse S. Narîşkin a dat asigurări că vor fi depuse eforturi comune pentru soluţionarea conflictului transnistrean, respectivul subiect urmând a fi discutat şi cu preşedintele rus D. Medvedev, aşteptat la Chişinău la Summitul statelor CSI.

Preşedintele M. Ghimpu a afirmat că noua conducere îşi doreşte reluarea exporturilor de vin în Federaţia Rusă, în condiţii stabilite de comun acord, şi depăşirea neînţelegerilor care au existat. La rândul său, şeful administraţiei prezidenţiale ruse S. Narîşkin şi-a exprimat intenţia de a da curs unor noi proiecte economice între cele două state şi respectiv stabilirea principiilor în baza cărora s-ar putea relua importul de vinuri din Republica Moldova.

Preşedintele interimar s-a interesat şi de existenţa acordului între Republica Moldova şi Federaţia Rusă, care prevede acordarea unui credit în valoare de 500 mln. dolari Republicii Moldova. Şeful administraţiei prezidenţiale ruse, S. Narîşkin a confirmat faptul că Federaţia Rusă este dispusă să  acorde acel credit, chiar dacă deocamdată nu este semnat un acord în acest sens.

Şeful administraţiei prezidenţiale ruse S. Narîşkin s-a referit în discuţiile purtate cu preşedintele interimar M. Ghimpu şi la colaborarea care există între cele două state în domeniul ştiinţei, cu accente deosebite asupra Forului intelectualităţii, care permite dezvoltarea unei cooperări culturale, educaţionale şi ştiinţifice între statele CSI. În acelaşi context, preşedintele Ghimpu s-a arătat convins de faptul că noul Minister al Tineretului şi Sportului va pune în aplicare o serie de proiecte în domeniile vizate şi şi-a arătat speranţa că va colabora şi cu ministerul de profil din Federaţia Rusă.

De asemenea, Preşedintele interimar M. Ghimpu, în calitate de Preşedinte al Summitului ţărilor CSI, a adresat o invitaţie Preşedintelui Federaţiei Ruse D. Medvedev de a participa la reuniunea şefilor de stat CSI, care se va desfăşura la Chişinău pe 9 octombrie 2009, relatează Secţia Relaţii cu Mass-media a Parlamentului R.Moldova.
.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus