Trimite e-mail | Printeaza
Granturi si burse
23.09.2009

Ziua: Studentii basarabeni ca bataie de joc

Tinerii care trec Prutul in Romania ar trebui sa aiba parte de un tratament cat mai corect posibil. Pana la urma este vorba despre niste oameni care realizeaza legatura dintre "cele doua tari locuite de acelasi popor" - conform noii sintagme corecte din punct de vedere politic.

In locul unui tratament corect, statul roman pare decis sa-si umple gaurile bugetare pe spinarea studentilor basarabeni. In plus, bataia de joc pare a fi la ordinea zilei.

Dupa multa tragere de coada a matei, Ministerul Educatiei de la Bucuresti a acceptat sa suplimenteze cu 1000 de locuri numarul studentilor basarabeni la universitatile romanesti - locuri finantate de buget, insa fara burse. Mai este mai putin de o saptamana pana la inceperea anului universitar si Ministerul Educatiei nu a anuntat rezultatele concursului de admitere pentru aceste locuri - iar organizatiile studentilor basarabeni au inceput pe buna dreptate sa protesteze.

Pe langa bataia de joc de mai sus, studentilor basarabeni care stiu la ce universitate sa mearga li s-a mai pregatit o gluma proasta: trebuie sa plateasca 230 de lei grei pentru obtinerea permisului anual de sedere in Romania. Studentii basarabeni care s-au inscris la universitatile romanesti pe locurile cu taxa mai trebuie sa plateasca 120 de euro in plus pe langa cei 230 de lei. Si pentru ca circul sa fie complet: in unele orase se solicita aceste taxe - in alte orase nu. Toate localitatile din Romania fiind supuse, in principiu, aceleiasi legislatii.

Sa ceri 120 de euro de la un student ai carui parinti castiga un salariu mediu de 150 de euro pe luna este enorm. La fel reprezinta o suma enorma si cei 230 de lei grei - aproape 60 de euro - care reprezinta aproape jumatate din salariul mediu de la Chisinau. Una peste alta avem de-a face cu o adevarata bataie de joc a Ministerului Educatiei si a autoritatilor romane fata de tinerii basarabeni veniti la studii in Romania.

Oamenii politici de la Bucuresti se intrec in declaratii siropoase ori de cate ori vine vorba de basarabeni. Insa la modul general, pentru ca atunci cand vine vorba despre chestiuni practice - cum ar fi obtinerea cetateniei romane de exemplu - care ar avea efect, ei bine, in astfel de momente politicienii romani prefera sa taca. Schimbarea de la Chisinau din acest an ar fi fost imposibila fara deschiderea oferita de Romania. Tinerii basarabeni au dus de la Bucuresti la Chisinau vestea ca se poate si altfel, adica fara comunisti. Toate articolele din presa de la Bucuresti au tinut sa sublinieze ca primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca si-a facut studiile la Bucuresti. La fel, toata lumea aminteste ca viitorul premier de la Chisinau Vladimir Filat si-a facut studiile la Iasi. Poate chiar in acest an ar putea veni la Bucuresti un viitor premier al Republicii Moldova - poate chiar din Telenesti - iar parintii lui nu au bani sa ii plateasca taxa de 230 lei grei pentru obtinerea permisului de sedere - asa ca viitorul eventual premier nu va mai veni la studii in Romania.

Aceasta nu este prima oara cand studentii basarabeni sunt bataia de joc a autoritatilor romane. Este o poveste lunga a declaratiilor frumoase si a faptelor urate - si totusi tinerii basarabeni vin in continuare la studii in Romania. In ciuda profesorilor neghiobi de la diverse catedre care ii acopera pe basarabeni cu batjocuri, in ciuda functionarilor loviti de soarta care isi bat joc de oameni, in ciuda minciunilor politicienilor - basarabenii continua sa vina in Romania pentru ca o considera pe buna dreptate ca fiind tara lor. (Ziua)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus