Trimite e-mail | Printeaza
Politic
23.09.2009

Voronin va reprezenta Moldova la Adunarea Generală a ONU?

Voronin va reprezenta Moldova la Adunarea Generală a ONU?

ONU pentru diplomaţia moldovenească a fost aproape mereu un fel de Cenuşăreasă, atenţia Chişinăului fiind îndreptată mereu spre Europa, iar importanţa ONU nu a fost înţeleasă de conducătorii statului şi de conducătorii diplomaţiei noastre pe parcursul acestor ani, a declarat pentru Europa Liberă fostul reprezentant al Moldovei la ONU Alexei Tulbure.

Diplomatul a menţionat că dintotdeauna la începutul sesiunii ONU era dificil de găsit un demnitar moldovean de rang înalt la New York. În present e aceeaşi situaţie: Moldova trebuie să prezinte un discurs, însă nu se ştie cine îl va rosti.
 
Tulbure a menţionat că la deschiderea acestei sesiuni a avut loc summitul şefilor de state şi de guverne practic din toate statele lumii, acolo fiind prezenţi peste 100 de lideri naţionali. “Din Chişinău nu a fost nimeni înafară de reprezentantul permanent care este un diplomat, care deşi e profesionist, nu poate purta acele negocieri necesare pentru ţara noastră. De exemplu cu liderii politici prezenţi la New-York. Pentru o ţară cum e Moldova care are reprezentanţi diplomatici preponderent în Europa, precum am spus, ONU reprezintă o platformă inedită, unică cu tot felul de negocieri şi consultări”, a declarat Tulbure.

Potrivit lui Tulbure,  Chişinăul nu a înţeles niciodată până la capăt importanţa acestei organizaţii.

În opinia lui, resursele limitate nu constituie o explicaţie laudabilă, deoarece în cadrul acestei sesiuni ministrul de externe, premierul sau preşedintele ţării are posibilitatea în 3-4 zile să se întrîlnească cu 10-20 lideri mondiali ceea ce ar necesita vizite bilaterale şi resurse adăugătoare. “Deci tu, într-o săptămînă cât eşti la New-York, poţi să-ţi îndeplineşti programul consultărilor internaţionale, vorbind la figurat, pe jumătate de an”, a spus Tulbure.

Lucrările Adunării Generale a ONU au început marţi, 22 septembrie la New-York, urmând ca în perioada 23-30 septembrie să se desfăşoare discuţia politică generală cu participarea şefilor de stat şi de guvern, precum şi a miniştrilor afacerilor externe.

De data aceasta la sediul ONU se întruneşte un număr record de prime persoane în stat. După cum afirmă funcţionarii ONU, la sesiune urmează să participe peste 100 de conducători ai ţărilor membre ale organizaţiei.

La 23 septembrie, potrivit listei preliminare a vorbitorilor, urmează să rostească alocuţiuni circa zece preşedinţi. Pentru 25 septembrie era preconizat discursul lui Vladimir Voronin.

cuvinte-cheie: ONU

Comentarii (0)

 

Related news

Sus