Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-09-23/rom-nia-aloca-250-mii-euro-pentru-programul-de-gestionare-a-frontierelor-12027.html
Data: Sep 23, 2009 (18:13)

România alocă 250 mii euro pentru programul de gestionare a frontierelor

Angajaţii de rang mediu din instituţiile din domeniul gestionării şi securităţii frontierelor din Moldova vor avea posibilitatea să participe la cursurile de pregătire a formatorilor în gestiunea frontierelor, organizate de către specialiştii români.

Potrivit unui comunicat al MAE român, cursurile vor avea loc în cadrul proiectului „Cooperarea Internaţională în domeniul gestionării frontierelor prin formarea formatorilor" cu un buget de 250 mii de euro. Proiectul este finanţat de MAE al României din bugetul de asistenţă oficială pentru dezvoltare (ODA) 2009.

Programul este organizat în două sesiuni de cursuri, de câte trei săptămâni fiecare, care vor avea loc în perioada septembrie - noiembrie 2009, la Şcoala de Formare Iniţială şi Continuă a Poliţiei de Frontieră Iaşi, care este membră a Parteneriatului Academiilor Frontex.

Este primul proiect realizat de România în domeniul gestionării şi securităţii frontierelor cu o arie de adresare atât de largă, fiind invitate să participe 18 state din Asia şi Europa

Proiectul constă în organizarea unui program de pregătire a 50 de cadre de rang mediu din cadrul instituţiilor abilitate în domeniul gestionării şi securităţii frontierelor. Participanţii provin din unele state asiatice membre ale Reuniunii Asia-Europa, Afganistan, Georgia, Irak şi R. Moldova, ultimele patru fiind state prioritare şi în atenţie pentru politica României în domeniul cooperării internaţionale pentru dezvoltare.

Organizatorii programului propun o abordare interactivă a activităţii formatoare. Printr-o curriculă europeană a cursului, completată de prezentarea experienţei acumulate de România în cadrul cooperării cu statele membre ale UE şi statele din regiune, acest proiect se doreşte o contribuţie la consolidarea cooperării inter-regionale UE - Asia în domeniul gestionării şi securităţii frontierelor.