Trimite e-mail | Printeaza
Politic
23.09.2009

Cei doi fii ai lui Sergiu Mocanu părăsesc după un an Ambasada României

După un an de aflare în incinta Ambasadei României la Chişinău, Roman şi Adrian Mocanu, feciorii politicianului Sergiu Mocanu, au plecat miercuri acasă, după ce Curtea de Apel a decis arestarea lor la domiciliu.

"Curtea de Apel Chişinău a schimbat miercuri, 23 septembrie 2009, măsura de arest preventiv pe măsura de arest la domiciliu pe un termen de 10 zile pe numele lui Adrian şi Roman Mocanu, care se află de la data de 25 septembrie 2008 pe teritoriul misiunii diplomatice româneşti de la Chişinău urmare a abuzurilor poliţieneşti întreprinse la comandă împotriva acestora", a anunţat Sergiu Mocanu, liderul formaţiunii Acţiunea Populară, într-un comunicat de presă.

Politicianul le-a mulţumit autorităţilor de la Bucureşti pentru modul în care s-au rezolvat problemele. "După un an de rezistenţă, familia mea s-a reîntregit. Acest fapt a fost posibil datorită căderii regimului lui Voronin la ordinul căruia s-au săvârşit mai multe atacuri asupra mea şi a familiei mele. Aduc sincere mulţumiri autorităţilor de la Bucureşti, care au ştiut să reacţioneze cu calm şi înţelepciune la provocările unui regim antiromânesc, dar şi să-şi sprijine cu demnitate cetăţenii", a declarat Mocanu.

Cei doi fii ai politicianului, care deţin şi cetăţenie română, se află pe teritoriul ambasadei României în Republica Moldova din 25 septembrie 2008, după ce au pătruns cu forţa în incinta Ambasadei. Cei doi fraţi sunt cercetaţi penal pentru că ar fi bătut o persoană într-o discotecă. Tatăl lor susţinea, însă, că dosarul este fabricat şi că este folosit ca instrument politic împotriva sa. La cinci zile după ce fuseseră reţinuţi de poliţie, ambii au escaladat gardul Ambasadei României de la Chişinău şi au cerut protecţia statului român.

Autorităţile române nu au fost obligate să îi predea pe cei doi fii către autorităţile din Republica Moldova ca urmare a "lipsei reciprocităţii extrădării propriilor cetăţeni", după cum a comunicat Ministerul român al Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti (MJLC) Procuraturii Generale din Republica Moldova.

 

cuvinte-cheie: Mocanu

Comentarii (0)

 

Sus