Trimite e-mail | Printeaza
Politic
22.09.2009

Vlad Filat: Comuniştii îşi pregătesc puşcăriile. Deutsche Welle

Noua putere liberal-democrată a Republicii Moldova se grăbeşte să preia controlul asupra Guvernului, deoarece vechea guvernare comunistă scoate proprietatea statului din ţară şi încearcă să-şi fortifice influenţa asupra penitenciarelor. Premierul desemnat, Vlad Filat, lider al Partidului Liberal-Democrat, a făcut aseară dezvăluiri şocante.

Nu în zadar liderul comunist Vladimir Voronin a numit prima şedinţă a noului Parlament în ultima zi prevăzută de norma legală. Nu în zadar comuniştii au contestat la Curtea Constituţională hotărârea de alegere a liberalului Mihai Ghimpu în funcţia de şef al Legislativului. Nu în zadar au refuzat liderii comunişti să transfere civilizat şi rapid puterea, în plenul Parlamentului, aşa cum prevede legea.

Nu din considerente juridice au contestat comuniştii la Curtea Constituţională preluarea interimatului funcţiei de şef al statului de către Mihai Ghimpu - singurul în drept să desemneze candidatura noului prim-ministru.

Toate aceste acţiuni ale comuniştilor au avut la bază un singur scop: să îndepărteze cât mai mult ziua intrării în funcţiune a noului guvern, pentru a scoate din Moldova cât mai multe bunuri şi cât mai mulţi bani.

Premierul desemnat Vlad Filat:

„Vă dau exemple foarte simple: ceea ce se întâmplă cu rezervele materiale, ceea ce se întâmplă la SA „Moldtelecom", ceea ce se întâmplă la Căile Ferate. Calea Ferată este o întreprindere de stat, dar care aparţine lui Oleg (Oleg Voronin, fiul ex-preşedintelui comunist - n.n.). Noi am anticipat anumite lucruri... Au fost locomotive pregătite să fie trecute în Transnistria. Mie chiar îmi pare rău pentru foarte mulţi funcţionari... Imediat după alegeri, am transmis un mesaj în care am chemat toţi funcţionarii publici să-şi facă meseria aşa cum prevede legea, să nu asculte indicaţiile ilegale, pentru că până la urmă ei vor răspunde".

Ca să-i scape de răspundere pe unii foşti demnitari de stat cum ar fi ex-premierul Zinaida Greceanîi şi fostul prim-vicepremier, Igor Dodon, în ultima zi de aflare în funcţia de şef al statului, Vladimir Voronin a semnat decrete prin care a acceptat demisia acestora şi l-a numit în funcţia de premier interimar pe ministrul Justiţiei, Vitalie Pârlog.

Potrivit lui Vlad Filat, acesta profită de funcţia provizorie pe care o deţine şi numeşte în calitate de şefi ai penitenciarelor persoane servile liderului comunist Vladimir Voronin:

„Pe ultima sută de metri, tânărul ministru al Justiţiei i-a dat indicaţii şefului Departamentului instituţii penitenciare să înlocuiască, în regim de urgenţă, şefii penitenciarelor cu persoane docile. Eu înţeleg că îndeplineşte anumite indicaţii, dar îmi pare rău că, fiind jurist, nu înţelege că urmează să poarte şi răspunderea".

Pe un ton foarte dur, premierul desemnat, Vlad Filat, a dat asigurări că toţi cei care au încălcat legea în ultimii opt ani, inclusiv Vladimir Voronin, vor face puşcărie:

„Cel mai mare criminal a fost Voronin. Criminalii vor sta la puşcărie. Şi lucrul acesta îl spun foarte asumat. Atâta timp cât voi fi prim-ministru, o spun foarte răspicat: criminalii vor sta la puşcărie. Va fi un proces echitabil".Bildunterschrift:

Filat a făcut această declaraţie în contextul în care Voronin declara recent că odată cu schimbarea guvernării a crescut nivelul criminalităţii, iar grupările de crimă organizată manifestă din nou interes faţă de Moldova.

În legătură cu protestele violente din 7 aprilie 2009, soldate cu devastarea clădirilor Preşedinţiei şi Parlamentului, Vlad Filat a spus că săptămâna viitoare va fi formată o comisie de anchetă cu implicarea experţilor străini care urmează să afle adevărul.

Constituirea acestei comisii este, potrivit lui Filat, o precondiţie a Comisiei Europene pentru începerea dialogului asupra unui nou acord ce va fi semnat între Republica Moldova şi Uniunea Europeană.

Anterior, liderii coaliţiei liberal-democrate au afirmat univoc că violenţele din aprilie au fost provocate de fosta putere comunistă, provocatorii fiind ghidaţi de personaje din anturajul liderului comunist.

"Săptămâna viitoare vom demara această procedură şi vom avea instituită o comisie de anchetă la nivel de parlament cu implicarea experţilor străini. Avem nevoie de o anchetă profundă asupra a ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova, fiindcă noi urmează să cunoaştem toţi, adevărul. Urmează să-i sancţionăm dur pe cei care au admis ca aşa ceva să se întâmple în Republica Moldova, ca să ne putem mişca înainte, să putem să trăim în această ţară".

Premierul desemnat Vlad Filat a reconfirmat că procurorul general, Valeriu Gurbulea şi directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate, Artur Reşetnikov, vor fi demişi peste câteva zile.

Referindu-se la perspectiva relaţiilor Moldovei cu România, Vlad Filat a spus că noua guvernare de la Chişinău vine cu un plan consistent, care va rezolva inclusiv problema buclucaşului tratat de frontieră:

"În ceea ce priveşte relaţia cu România, avem un plan foarte ambiţios şi consistent pe care trebuie să-l îndeplinim într-o perioadă scurtă de timp. Mă refer şi la deschiderea consulatelor nu numai la Cahul şi la Bălţi, ci şi la Iaşi... Mai avem de rezolvat şi problema cu cei 500 de euro pe care moldovenii trebuie să-i deţină la deschiderea vizei româneşti. Pe mine mă deranjează şi am înţeles că aceasta îl deranjează şi pe ministrul de Externe din România".

În ceea ce priveşte viitorul relaţiei Republicii Moldova cu Federaţia Rusă, Vlad Filat a spus că va administra această relaţie cu demnitate, în interesul naţional al Republicii Moldova:

"Noi urmează să spunem lucrurilor pe nume! Eu, personal, în forma aplecată cum mergea Vladimir Voronin la Moscova, nu am de gând să plec". (Deutsche Welle)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus