Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-09-22/sua-va-acorda-moldovei-145-mil-dolari-pentru-edificarea-unui-stat-de-drept-12011.html
Data: Sep 22, 2009 (17:21)

SUA va acorda Moldovei 1,45 mil. dolari pentru edificarea unui stat de drept

Statele Unite şi Moldova au semnat un Amendamentul la Acordul cu privire la controlul drogurilor şi aplicarea normelor de drept ce prevede acordarea a 1 mil. 451 mii 164 dolari pentru dezvoltarea supremaţiei legii din Moldova, cu accent deosebit pe lupta împotriva corupţiei, traficului de persoane şi a crimei organizate.
Documentul a fost semnat marţi, 22 septembrie de către preşedintele Palamentului Mihai Ghimpu şi Ambasadorul SUA la Chişinău  Asif J. Chaudhry.

Finanţarea suplimentară va fi alocată mai multor proiecte pentru promovarea supremaţiei legii în Moldova şi pentru aplicarea normelor de drept: „Consilierul pentru Probleme Juridice", „Dezvoltarea Capacităţilor Organelor de Aplicare a Normelor de Drept" şi "Asociaţia Avocaţilor Americani/ Iniţiativa pentru Supremaţia Legii".

Proiectele vor include următoarele acţiuni:
- O serie de ateliere de lucru, seminare şi alte cursuri de instruire juridică continuă pentru procurori, avocaţi şi judecători. Adiţional, vor fi asigurate şi programe de instruire în studierea limbii engleze;
- Un program de studii în SUA pentru absolvenţii facultăţilor de drept;
- Instruire în domeniul aplicării legilor, precum şi echipament pentru organele de ocrotire a normelor de drept;
- Dezvoltarea Baroului Avocaţilor din Moldova;
- Asistenţă în reforma legislativă menită să aducă sistemul de justiţie penală din RM în conformitate cu standardele internaţionale.

Guvernul RM urmează să ia în considerare şi să adopte propunerile  la amendamente prezentate de către experţii americani sau strategii în dreptul penal, drepturile omului şi domenii de anticorupţie şi combatere a traficului de persoane.

Guvernul SUA a iniţiat în 2001 Acordul cu privire la controlul drogurilor şi aplicarea normelor de drept. Acordul de bază între Guvernul SUA şi RM a fost semnat, pentru prima dată, la 28 august 2001. De atunci, în fiecare an, Guvernul SUA şi RM semnează amendamente pentru susţinerea respectivului acord. Prin intermediul acestui acord, RM a beneficiat, pe parcursul a 9 ani, de asistenţă financiară în valoare totală de circa 8 milioane dolari pentru susţinerea sistemului de justiţie penală, pentru a menţine securitatea la frontieră, a combate corupţia, crima organizată, traficul de stupefiante şi cu fiinţe umane, a  altor crime complexe precum spălarea banilor şi crimele informaţionale. Asistenţa acordată până acum a fost folosită pentru instruirea judecătorilor şi procurorilor; au fost procurate vehicule şi echipament pentru instituţiile care aplică normele de drept; a fost renovat şi reconstruit Centrul pentru Combaterea Traficului de Persoane etc.