Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-09-22/noua-conducere-de-la-chisinau-atacata-de-analisti-si-politicieni-aflati-in-slujba-kremlinului-12023.html
Data: Sep 22, 2009 (23:06)

Noua conducere de la Chisinau, atacata de analisti si politicieni aflati in slujba Kremlinului

Nici nu a reusit bine Alianta pentru Integrare Europeana sa incerce sa se apuce de treaba, ca au si inceput hoitarii sa muste din ea, iar falsii preoti sa-i cante prohodul. Bineinteles, principala tinta o constituie Mihai Ghimpu, actualul "spicher" si presedinte interimar al R.Moldova, si Vlad Filat, premierul desemnat, scrie Ziua.

Respectand ordinele Kremlinului, pentru a obloji ranile deschise ale lui Voronin si ale acolitilor sai, jurnalisti naimiti, asa-zis analisti si politicieni de doi bani se inghesuie ca arunce cu noroi. Sperand astfel sa rupa Alianta, care, oricum, detine o putere destul de fragila si are o misiune aproape imposibila.
   
Mergand pe acest principiu, Vladimir Novosadiok, de la Ria Novosti, "baga strambe" si vede "fisuri" in coalitia de guvernare de la Chisinau. De asemenea, Aleksei Ostrovskii, presedintele Comitetului privind relatiile cu CSI si compatriotii din cadrul Dumei de Stat a Rusiei, legandu-se din nou de subiectul preferat al presei aservite comunistilor de peste Prut - unionismul si "extremismul" lui Ghimpu - ameninta ca Federatia Rusa nu va accepta unirea R.Moldova cu Romania, pentru ca vorbitorii de limba rusa vor avea de suferit.

Ceva mai moderata, publicatia Vremea Novostei pomeneste doar fragilitatea politica de la Chisinau si explica (ceea ce era oricum clar) ca noua conducere a Republicii Moldova nu vrea o confruntare cu Rusia.

Ria Novosti: Incep sa apara primele fisuri in coalitia de guvernare de la Chisinau

In actuala echipa aflata la guvernare in R. Moldova incep sa apara primele fisuri, iar liderul liberal-democratilor, Vlad Filat, incepe sa capete mai multa greutate politica, se arata intr-un comentariu postat luni pe site-ul agentiei ruse RIA Novosti, citat de NewsIn.

Dupa alegerile parlamentare anticipate din R. Moldova majoritatea mandatelor in legislativ sunt detinute de Alianta pentru Integrare Europeana (AIE), formata din Partidul Liberal, Partidul Liberal-Democrat, Partidul Democrat si Alianta pentru Moldova Noastra. Astfel, "majoritatea parlamentara are functia de presedinte al Parlamentului, detinuta de liberalul Mihai Ghimpu, functia de premier, in persoana liderului liberal-democratilor Vlad Filat, si, ipotetic vorbind, functia de presedinte, promisa liderului democratilor, Marian Lupu. Ipotetic, pentru ca pentru alegerea presedintelui tarii sunt necesare 61 de voturi, iar AIE detine 53 de mandate din 101, iar restul de 48 de mandate sunt detinute de comunisti", explica autorul comentariului.

Aceasta situatie este rezultatul luptei de pe scena politica de la Chisinau. in prezent, atat in Parlament, cat si in afara acestuia au loc confruntari si ciocniri tactice, ale caror rezultate ar putea avea consecinte pentru unul sau altul dintre oponenti, se mai arata in comentariu. "Cel mai interesant este ca asemenea confruntari au loc si in cadrul majoritatii parlamentare. Spre exemplu, arata comentariul RIA Novosti, acest fapt s-a putut observa atunci cand unul dintre liderii democratilor s-a interesat de ce premierul intentioneaza sa acorde majoritarea portofoliilor din viitorul guvern membrilor Partidului Liberal-Democrat, pe care il conduce, desi impartirea acestora ar trebui facuta conform principiului proportionalitatii (...). si in cadrul sedintelor Parlamentului se poate observa ca in unitatea AIE incepe sa apara primele fisuri (...)". Astfel, "in timpul discutiilor privind regulamentul, presedintele Parlamentului a fost vizibil uluit cand Filat si-a expus un punct de vedere diferit", considera autorul comentariului. "in replica, Ghimpu a anuntat o pauza si apoi a pus la vot propunerile formulate de Filat", potrivit comentariului. Astfel, "expertii considera ca in actuala echipa de la guvernare Vlad Filat incepe sa capete 'mai multa greutate' (politica - n.r.). Deocamdata este greu de spus daca aceasta se va transforma intr-o confruntare directa cu Mihai Ghimpu, insa deja se observa tendintele in acest sens (...)", se mai arata in comentariu.


Oficial rus: Unirea R. Moldova cu Romania este inacceptabila pentru Rusia


Rusia nu va accepta niciodata sa priveze vorbitorii de limba rusa din Republica Moldova de a beneficia de acest drept, lucru care se va intampla in cazul unirii Republicii Moldova cu Romania, a declarat marti, in cadrul unei conferinte video Chisinau-Moscova, Aleksei Ostrovskii, presedintele Comitetului privind relatiile cu CSI si compatriotii din cadrul Dumei de Stat a Rusiei, transmite si NewsIn.

La conferinta la care au participat deputati rusi si din parlamentul Republicii Moldova au fost puse in discutie chestiuni ce tin de politica externa a noii coalitii majoritare de la Chisinau, inclusiv posibilitatea unirii Republicii Moldova cu Romania.

Ostrovskii a atras atentia asupra unor declaratii recente a presedintelui interimar Mihai Ghimpu, care au fost interpretate de unele mass-media drept intentia acestuia de a uni cele doua state.

Rusia nu accepta sa discute si teoretic despre aceasta, deoarece o eventuala unire ar insemna incalcarea drepturilor rusilor si a vorbitorilor de limba rusa din Republica Moldova, in special in partea stanga a Nistrului, a declarat el. Potrivit lui Ostrovskii, "in pofida romanizarii Republicii Moldova, limba rusa continua sa se bucure de o anumita popularitate, lucru care se va schimba radical in cazul unirii. In cazul unirii, Republica Moldova va trebui sa uite pentru totdeauna de Transnistria", a spus el.

O pozitie similara a exprimat si presedintele fondului 'Recunoastere' din Rusia, Vladimir Frolov, care a spus ca Moscova este extrem de ingrijorata de o asemenea evolutie, astfel ca "Republica Moldova sa se integreze in UE pe o cale mai putin traditionala - unirea cu un stat membru UE". De asemenea, el a mentionat atentia cu care Rusia urmareste evolutia Republicii Moldova in ce priveste neutralitatea si posibila aderare la NATO.

Deputatul moldovean Andrei Popov, membru al comisiei parlamentare pentru politica externa a exclus orice posibilitate de unire cu Romania, care ar fi promovata de Alianta pentru Integrare Europeana, potrivit unor declaratii. 'Republica Moldova este patria noastra, iar prioritatea absoluta a politicii Republicii Moldova este integrarea europeana', a declarat el.

Popov a mentionat ca Chisinaul este interesat si in dezvoltarea relatiilor cu CSI, amintind ca la inceputul lunii octombrie Republica Moldova va gazdui summitul sefilor de state ai acestei organizatii.

Vremea Novostei: Noua conducere a Republicii Moldova nu vrea o confruntare cu Rusia

Noua conducere a Republicii Moldova nu intentioneaza sa lanseze o confruntare cu Rusia, in conditiile in care in urmatoarea perioada urmeaza alegerile prezidentiale, considera expertii contactati de Pavel Lukiancenko, de la publicatia rusa Vremea Novostei, citata de NewsIn. Saptamana aceasta seful administratiei presedintelui rus Serghei Nariskin va face o vizita in Republica Moldova. La 24 septembrie, la Chisinau el se va intalni cu liderii Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE). De asemenea, Nariskin se va intalni cu fostul presedinte al tarii Vladimir Voronin, care in prezent este presedinte al PCRM. In cadrul vizitei sale la Chisinau, Nariskin va discuta cu autoritatile moldovene despre pregatirile pentru summitul CSI, care va avea loc in octombrie si la care presedintia organizatiei, detinuta in prezent de R. Moldova, va fi transferata Rusiei. De asemenea, Moscova si Chisinaul trebuie sa rezolve chestiunea legata de creditul rusesc in valoare de 500 milioane de dolari, promis de premierul rus Vladimir Putin in iunie, in timpul vizitei lui Voronin la Moscova. Echilibrul puterilor in legislativ dupa alegerile anticipate este destul de instabil, scrie publicatia rusa Vremea Novostei in editia de marti.Alianta are 53 de mandate din 101, restul de 48 de mandate au revenit comunistilor. Astfel, AIE a putut sa aleaga presedintele Parlamentului si sa formeze Guvernul, insa are nevoie de 61 de voturi pentru alegerea presedintelui tarii. Pentru functia de presedinte a fost propusa candidatura liderului Partidului Democrat Marian Lupu.

 

Sursa: Ziua