Trimite e-mail | Printeaza
Politic
21.09.2009

Vlad Filat a confirmat numele a patru miniştri în viitorul guvern

Vlad Filat a confirmat numele a patru miniştri în viitorul guvern

Premierul desemnat Vlad Filat, liderul PLDM, a declarat luni  în cadrul emisiunii "În PROfunzime" de la Pro TV Chişinău că formaţiunea sa va deţine Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene,  Ministerul Finanţelor, Ministerul Justiţiei, Ministerul Sănătăţii, iar candidatura ministrului de Interne va fi consultată cu partenerii de coaliţie.

Astfel, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene va fi condus de Iurie Leancă, Ministerul Justiţiei - de Alexandru Tănase, Ministerul Finanţelor - de Veaceslav Negruţa, Ministerul Sănătăţii - de Vladimir Hotineanu. Candidatura la funcţia de ministru al Afacerilor Interne  va fi desemnată în urma consultărilor în cadrul Alianţei.

Vlad Filat a declarat că fiecărui partid din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană îi va reveni câte o instituţie de forţă, "pentru a fi asigurat un control riguros pe intern şi un echilibru". Astfel, PLDM-ului i-a revenit MAI.

Guvernul Filat va fi investit vineri, 25 septembrie, în cadrul şedinţei Parlamentului, după care miniştrii vor depune juramantul şi se vor întruni în prima şedinţă.

Prima decizie a noului Executiv va fi cea de abrogare a hotărârii privind introducerea regimului de vize pentru cetăţenii români. În aceeaşi şedinţă, noul Guvern va adopta un set de măsuri ce vizeaza sectorul agricol, în special ce ţin de comercializarea strugurilor. De asemenea, vor fi luate decizii pentru deblocarea finanţării sistemului în general. "Ceea ce se întâmplă la ora actuală în ministerul finanţelor este un haos total, care crează probleme nu numai pentru ziua de azi sau mâine, ci şi  pentru viitorul previzibil", a menţionat Filat. 

Cabinetul de miniştri va adopta şi paşii pe care urmează să îi întreprindă autorităţile pentru iniţierea negocierilor cu FMI şi organismele internaţionale pentru a debloca finanţarea Republicii Moldova.

Ulterior, Vlad Filat a anunţat că va demara discuţiile cu partea română în vederea semnării Convenţiei privind Micul Trafic la Frontieră şi deschiderii consulatelor române la Bălţi şi Cahul. Totodată, Chişinăul va cere un consulat la Iaşi.

Prima vizita oficiala a premierului liberal-democrat, Vlad Filat, va fi la Bruxelles, la sfârşitul acestei luni, dupa care vor urma vizite la Paris, Bucureşti şi Kiev.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus