Trimite e-mail | Printeaza
Economie
21.09.2009

UNCTAD: în 2009 fluxurile de ISD către toate regiunile vor suferi un declin

Odată cu schimbarea contextului economic, Republica Moldova ar trebui să facă eforturi mai mari pentru a atrage investiţii străine, astfel au comentat mai mulţi economişti studiul anual al UNCTAD cu privire la tendinţele în investiţi, lansat joi.

Recesiunea economică şi criza politică a făcut economia moldovenească mai puţin atractivă pentru investitori. Intrările de investiţii străine directe s-a redus în primul trimestru cu 32.8%, până la 107.37 mil. USD, iar cifra de 867.76 mil. USD atinsă în anul 2008 nu figurează nici în mai optimiste prognoze.

Intrările de ISD au scăzut, în timp ce ieşirile s-au menţinut la acelaşi nivel şi au alcătuit în primele trei luni ale anului 57.25 mil. USD.

Urmare a agravării crizei economice şi financiare în 2008, perspectivele investiţiilor străine directe (ISD) la nivel global rămân sumbre, relevă studiul anual al UNCTAD cu privire la tendinţele în investiţii. Potrivit raportului, cunoscut şi ca WIR, are ca subtitlu Corporaţii transnaţionale, Producţia agricolă şi Dezvoltare, intrările de ISD vor scădea de la aproximativ 1 700 miliarde de dolari SUA în 2008 la mai puţin de 1 200 miliarde în 2009. Este de aşteptat ca recuperarea să fie lentă in 2010, fără a depăşi 1 400 de miliarde de dolari SUA, dar cu speranţe ca în 2011 se va apropia de 1 800 de miliarde de dolari. Investițiile străine directe au scăzut cu 44% în primul trimestru, față de perioada similară a anului trecut. Dificultățile cu care se confruntă companiile financiare le-au determinat să își revizuiască în scădere planurile de cheltuieli și, prin urmare, nivelul investițiilor.

Fluxurile către ţările în curs de dezvoltare şi economiile în tranziţie din Europa de Sud-Est şi Comunitatea Statelor Independente au continuat să crească anul trecut. Acest lucru reflectă, în parte, întârzierea cu care scăderea economică şi-a croit drum prin economiile ţărilor în curs de dezvoltare şi a afectat câte puţin exporturile lor.

 

Sursa: Business Expert

cuvinte-cheie: UNCTAD

Comentarii (0)

 

Sus