Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-09-18/trafic-redus-prin-vamile-spre-republica-moldova-in-prima-zi-de-la-ridicarea-vizelor-11989.html
Data: Sep 18, 2009 (22:55)

Trafic redus prin vămile spre Republica Moldova în prima zi de la ridicarea vizelor

Traficul prin vămile spre Republica Moldova a fost redus în prima zi de la ridicarea vizelor pentru cetăţenii români, prin Vama Albiţa trecând vineri, în decurs de şapte ore, doar patru români fără viză, iar prin Vama Sculeni peste 20 de persoane, transmit corespondenţii NewsIn.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Vaslui, traficul prin Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa nu s-a intensificat ca urmare a scoaterii obligativităţii vizelor pentru cetăţenii români.

"În prima zi după scoaterea vizelor pentru românii care doresc să călătorească în Republica Moldova, traficul prin Vama Albiţa nu a cunoscut o creştere deosebită. În intervalul orar 6.00-15.00, doar patru cetăţeni români care nu aveau vize au ieşit prin PTF Albiţa. Spre deosebire de ziua de joi, vineri s-a înregistrat o uşoară creştere a traficului, însă nu ca urmare eliminării vizelor, ci a sfârşitului de săptămână", a declarat vineri, corespondentului NewsIn, inspector Valentin Badiu, purtător de cuvânt al IJPF Vaslui.

Vineri, între orele 6.00-15.00 au trecut prin Vama Albiţa 337 de persoane, dintre care 140 au fost cetăţeni români şi doar patru nu aveau vize.

Prin punctul de trecere a frontierei de la Sculeni, judetul Iaşi, au trecut, vineri, circa 25 de români, aceştia prezentând doar paşaportul la intrarea în Republica Moldova. Potrivit autorităţilor, nu au fost înregistrate cazuri în care cetăţenii români să fie întorşi de vameşii moldoveni. Primii români care au trecut frontiera au ajuns la Sculeni în jurul orei 10.00.

Regimul de vize pentru cetăţenii români a fost impus la 8 aprilie, după protestele violente organizate în urma alegerilor legislative. Regimul comunist de la Chişinău a acuzat atunci România de implicare în evenimentele din Republica Moldova. Regimul de vize pentru cetăţenii români a fost suspedat, începând de vineri, prin decret prezidenţial. NewsIn