Trimite e-mail | Printeaza
Economie
18.09.2009

BM: Moldova la fel de săracă ca Ghana, Zambia, Uganda, Chad ...

BM: Moldova la fel de săracă ca Ghana, Zambia, Uganda, Chad ...

Banca Mondială şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu posibilitatea înrăutăţirii situaţiei în ţările cu venituri mici şi medii, în care numărul săracilor ar putea creşte până la finele anului 2010 cu 89 mil. oameni. Potrivit unui raport al BM, populaţia din ţările sărace va avea zilnic cu 1,25 dolari SUA mai puţin.

Recesiunea globală a pus în pericol 11,6 miliarde de dolari SUA pentru cheltuieli esenţiale în educaţie, sănătate, infrastructură şi protecţie socială în cele mai vulnerabile ţări. 

În timp ce economia globală arată semne nesigure de recuperare, 43 de ţări cu venituri mici în curs de dezvoltare continuă să remedieze consecinţele recesiunii globale, fapt ce accentuează necesitatea sporirii sprijinului oferit celor mai sărace ţări ce se confruntă cu criza şi volatilitatea economică, a declarat Banca Mondială. Printre aceste ţări se numără Ghana, Zambia, Uganda, Chad, Kenya, Bangladesh, Nepal, Tadjikistan şi... Moldova - singura ţară din Europa. 

Raportul arată că cele mai sărace ţări se confruntă cu un deficit de 11,6 miliarde de dolari SUA pentru cheltuieli esenţiale, cu scădere bruscă în comerţ, fluxuri de capital, remitenţe şi turism; în pofida acţiunilor realizate până în prezent mai sunt necesare eforturi suplimentare.

Cu referire la Moldova, raportul BM notează că aceasta este foarte dependentă de remitenţele de peste hotare şi că o reducere a acestora va aduce la aprofundara deficitului bugetar.

Astfel, în Moldova remitenţele muncitorilor, echivalente cu circa 30% în 2008, au fost mai mult decât suficiente pentru compensarea unui deficit de cont curent, care ar fi atins 25% din PIB fără existenţa acestor remitenţe.

„În condiţiile în care două treimi din acestea proveneau din Rusia, Moldova a fost afectată considerabil de criza globală, iar fluxurile de remitenţe ca şi cotă din PIB se aşteaptă să scadă cu până la jumătate. Amplificând în continuare impactul şocului economic, remitenţele sunt utilizate preponderent pentru finanţarea consumului gospodăriilor casnice şi importul de combustibili, de care guvernul depinde în mare parte pentru venituri fiscale. Drept consecinţă, suplimentar contractării bruşte a finanţării externe, excedentul fiscal modest din anul precedent se preconizează să se transforme într-un deficit considerabil în 2009, ajungând probabil  chiar şi la 10 la sută din PIB”, se arată în raportul Băncii Mondiale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus