Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-09-17/membrii-noului-guverm-vor-putea-detzine-shi-cetatzenia-altor-state-11960.html
Data: Sep 17, 2009 (13:47)

Membrii noului Guverm vor putea deţine şi cetăţenia altor state

Membrii noului Guverm vor putea deţine şi cetăţenia altui stat nu doar cea a Republicii Moldova. Deputaţii majorităţii parlamentare anulat interdicţia impusă anterior de deputaţii comunişti şi creştin-democraţi de deţinere de către funcţionarii de stat a altor cetăţenii decât cea moldovenească.

În 2003, Parlamentul moldovean a adoptat o lege, prin care a permis moldovenilor să deţină cetaţenia mai multor state. În 2007, printr-o decizie aprobată de către deputaţii fracţiunilor PCRM şi PPCD, funcţionarilor de stat precum deputaţii, miniştrii, judecătorii, poliţiştii, vameţii etc. le-a fost interzis să deţină şi cetăţenia altui stat.

De notat că anterior Comisia împotriva rasismului şi intoleranţe şi Comisia „Veneţia" din cadrul Consiliului Europei şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la această lege argumentând cu faptul că Moldova a ratificat în 1999 Convenţia Europeană cu privire la naţionalitate.

În prezent la CEDO este examinat cazul Tănase şi Chirtoacă versus Moldova, care contestau prevederile legii privind imposibilitatea deţinerii de către funcţionarii publici a cetăţeniei mai multor state. Pe parcursul a doua luni CEDO urmează să emită o hotărâre şi apoi in termen de 3 luni de zile guvernul este obligat să o execute.