Trimite e-mail | Printeaza
Politic
17.09.2009

CC a decis: Mihai Ghimpu deţine legal interimatul de preşedinte al ţării

Curtea Constituţională a constatat joi, 17 septembrie, existenţa circumstanţelor de asigurare a interimatului funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova de către preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu.

Magistraţii curţii au deliberat mai mult de o oră după care a fost citită decizia Curţii. Astfel, Curtea Constitutţională a menţionat că funcţia de şef de stat rămâne vacantă în caz de demitere, demisie sau deces a preşedintelui. "În cazul dosarului de astăzi, şeful statului şi-a prezentat, benevol, demisia", a constatat CC.

Avizul Curţii Constituţionale sună asa: "Se constată că circumstanţa, care justifică interimatul, este vacanţa funcţiei, survenită ca urmare a demisiei şefului statului".

Decizia CC este definitivă şi nu poate fi atacată.

Prin urmare, preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu deţine legal funcţia de preşedinte intarimar al ţării.
 
Ex-preşedintele ţării Vladimir Voronin şi-a prezentat demisia vineri, 11 septembrie. În aceeaşi zi, Parlamentul a adoptat o hotărâre privind stabilirea interimatului funcţiei de şef al statului. Potrivit Constituţiei, interimatul i-a revenit preşedintelui Parlamentului, liderului PL Mihai Ghimpu.

Deputaţii Comunişti au contestat preluarea de către Mihai Ghimpu a interimatului funcţiei de preşedinte al ţării şi a solicitat Curţii Constituţionale să clarifice când survine interimatul - din momentul anunţării demisiei preşedintelui, din momentul adoptării Hotărârii Parlamentului de stabilire a interimatului sau din momentul pronunţării Curţii asupra circumnstaneţolor interimatului. Comunştii susţin că interimatul survine din momentul pronunţării Curţii asupra circumnstanţelor interimatului şi vor insista pe lângă Curtea Constituţională să ofere o interpetare în acest sens.

Deocamdată CC nu a decis dacă va examina sesizarea PCRM

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus