Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-09-16/ziua-testamentul-lui-voronin-11922.html
Data: Sep 16, 2009 (09:07)

Ziua: Testamentul lui Voronin

Vladimir Voronin si-a exprimat ieri intr-o conferinta de presa doua dorinte pe care viitoarea putere sa le duca mai departe: problema indemnizatiilor catre cetateni si rezolvarea problemei transnistrene.

Voronin a amenintat voalat ca exista sansa declansarii de anticipate in urma unui esec al negocierilor preconizate cu reprezentantii AIE. Liderul Legislativului de la Chisinau Mihai Ghimpu a dat ca lucru sigur ridicarea vizelor pentru romani pana la finele saptamanii, acest fapt fiind doar o problema minora de ordin tehnic.

Amenintarea anticipatelor

Presedintele demisionar al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a tinut ieri, la Chisinau, o conferinta de presa in care a transmis un mesaj duplicitar referitor la intentia comunistilor de a preda puterea Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE).

In paralel, Voronin a amenintat AIE ca se va face responsabila de provocarea unor noi alegeri anticipate in cazul ca nu se va ajunge la un consens cu privire la doua proiecte de consens initiate de comunisti referitoare lupta impotriva crizei economice si solutionarea conflictului transnistrean.

"Ei provoaca alegeri anticipate. Noi le mai oferim inca o sansa. Acum vom transmite proiectele a doua declaratii, de consens cu actuala putere - metodele de lupta cu criza economica si solutionarea crizei transnistrene", a declarat Voronin.

Voronin l-a catalogat pe Mihai Ghimpu drept "unionist", iar pe candidatul AIE la Presedintie Marian Lupu l-a categorisit drept "lipitoare" si "tradator". "Ai dori sa sustii un barbat tradator? Asa si noi, cum sa sustinem o persoana care ne-a tradat? (cu referire la Marian Lupu - n. red.)", a mai spus Voronin.

Republica Transnistria

In ceea ce priveste pro­blema transnistreana, Voronin a reiterat mentinerea pozitiei de acordare pentru Transnistria a statutului de republica cu largi atribute in componenta Republicii Mol­dova si a avertizat ca schimbarea status-quo-ului Republicii Moldova de la stat neutru la stat membru al vreunui bloc militar (cu referinta la NATO - n.red.) ar alimenta si mai mult tendintele separatiste. "Renun­tarea R. Moldova la neutralitate va duce la provocarea separatis­mului in tara", a spus el. Moscova ar putea recunoaste independenta Transnistriei in cazul in care noua conducere a Republicii Moldova va promova o politica intensa de apropiere care ar putea conduce la o "asimilare" de catre Romania, a avertizat Aleksei Ostrovski, presedintele Comisiei pentru relatiile cu tarile CSI din Duma Rusiei.

Gata cu vizele

Intr-un interviu acordat ieri pentru Radio France International, seful Parlamentului de la Chisinau, Mihai Ghimpu, a afirmat ca joi sau vineri, in cadrul viitoarei sedinte a Parlamentului, se va lua hotara­rea de ridicare a vizelor pentru romanii care doresc sa intre in Republica Moldova. Acesta a mai spus ca tot atunci va semna decretul de numire in functia de premier al lui Vlad Filat, al carui Cabinet va avea 16 ministere si ca PCRM nu va detine niciun portofoliu. Despre alegerea viitorului presedinte, Ghimpu a dat de inteles ca exista destule resurse umane in interiorul PCRM gata sa voteze alegerea viitorului presedinte propus de Alianta.