Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-09-16/sesizarea-parlamentului-va-fi-examinata-de-cc-la-17-septembrie-11925.html
Data: Sep 16, 2009 (10:02)

Sesizarea Parlamentului va fi examinată de CC la 17 septembrie

Curtea Constituţională (CC) va examina sesizarea Parlamentului de legislatura a XVIII-a privind constatarea circumstanţelor care justifică interimatul funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova, joi, 17 septembrie, orele 9:00. Tot joi, la orele 10.00, va avea loc şedinţa Parlamentului.

La 11 septembrie, după ce Vladimir Voronin a prezentat Parlamentului cererea de demisie din funcţia de preşedinte, 52 de deputaţi din AIE au declarat vacant postul de preşedinte al Republicii Moldova şi au aprobat hotărârea prin care l-au numit pe preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, în funcţia de preşedinte interimar al ţării, pentru a nu admite un vacuum de putere.

La 14 septembrie preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, a depus la CC setul necesar de acte prin care a cerut instanţei să constate interimatul funcţiei de şef al statului.

Totodată, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) a depus la Curtea Constituţională, la 15 septembrie, o sesizare prin care a solicitat interpretarea articolelor din Constituţia Republicii Moldova privind interimatul funcţiei de şef al statului.

PCRM contestă hotărârea majorităţii parlamentare, considerând că funcţia de preşedinte al statlui devine vacantă doar după confirmarea acestui fapt de către Curtea Constituţională.

Curtea Constituţională deocamdată nu a decis dacă va examina sesizarea PCMR.