Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-09-16/prima-r-ndunica-cesare-de-montis-la-felicitat-pe-ghimpu-cu-alegerea-sa-in-functzia-de-speaker-11929.html
Data: Sep 16, 2009 (14:03)

Prima rândunică: Cesare de Montis l-a felicitat pe Ghimpu cu alegerea sa în funcţia de speaker

Reprezentant Special al Comisiei Europene în Republica Moldova Cesare de Montis l-a felicitat oficial, miercuri, 16 septembrie, pe Mihai Ghimpu cu ocazia alegerii sale în funcţia de preşedinte al Parlamentului, dorindu-i mult succes în activitate, a informat serviciul de presă al Parlamentului.

De notat că aceasta este prima felicitare oficială prezentată lui Mihai Ghimpu după alegerea sa în funcţia de speaker.

Preşedintele Legislativului a accentuat faptul că Alianţa pentru Integrare Europeană va depune toate eforturile pentru afirmarea statului de drept, ajustarea legislaţiei naţionale la standardele europene, realizarea, pas cu pas, a visului de integrare europeană a Republicii Moldova. În timpul cel mai apropiat, potrivit spicherului, va fi aprobată componenţa noului Guvern, acesta urmând să întreprindă acţiuni concrete pentru depăşirea crizei social-economice cu care se confruntă republica noastră.

Mihai Ghimpu a menţionat, în această ordine de idei, necesitatea reluării, cât mai curând posibil, a negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială, a stimulării investiţiilor private străine în Republica Moldova.

În alt context Mihai Ghimpu a afirmat că, în calitatea sa de Preşedinte interimar al Republicii Moldova, va emite decretul de suspendare a hotărârii Guvernului anterior privind instituirea regimului de vize pentru cetăţenii români, care, în opinia sa, este neconstituţională şi constituie o sfidare în adresa UE.

Cesare de Montis a spus, la rândul său, că ultimul an a fost unul dificil pentru relaţia UE cu Republica Moldova. Reprezentantul Special al Comisiei Europene s-a pronunţat pentru reluarea negocierilor în vederea semnării unui nou Acord RM - UE.

Ambasadorul Cesare de Montis a afirmat, de asemenea, că Uniunea Europeană este decisă să acorde republicii noastre tot sprijinul pentru depăşirea crizei economice şi să intervină pe lângă organizaţiile financiare internaţionale pentru a contribui la dezvoltarea economică a Moldovei.

Cesare de Montis i-a adresat lui Mihai Ghimpu invitaţia de a efectua o vizită oficială la Bruxelles pentru a se întâlni cu oficialităţile Uniunii Europene.