Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-09-16/moldovagaz-shi-uzina-metalurgica-de-la-r-bnitza-cele-mai-mari-companii-din-moldova-dupa-cifra-de-afa-11944.html
Data: Sep 16, 2009 (23:13)

Moldovagaz şi Uzina metalurgică de la Râbniţa - cele mai mari companii din Moldova după cifra de afaceri

Moldovagaz - monopolistul de pe piaţa gazelor şi Uzina Metalurgică de la Râbniţa sunt cele mai mari companii din economia R. Moldova, după cifra de afaceri. Acestea sunt rezultatele TOP-50 cei mai mari jucători din economie, realizat de Revista de Analiză şi Rating STANDARD FINANCIAR.

Studiul este o radiografie în miniatură a economiei Republicii Moldova pentru anul 2008, care a fost, în general, un an bun pentru economie. PIB-ul a crescut cu 7,6%, investiţiile străine au ajuns la cea mai mare cotă din istoria Moldovei. În acelaşi timp, anul 2008, a însemnat şi intrarea economiei Republicii Moldova în criză, fapt negat la vremea respectivă de autorităţi. De aceea, suntem conştienţi că unele companii incluse în actualul top, ar putea să fie deja lipsă când vor fi anunţate rezultatele pentru anul 2009.

Datele colectate denotă că, deocamdată, nici o întreprindere de la noi nu este pregătită pentru a trece pragul unei afaceri cu vânzări anuale de un miliard de dolari. Cel mai aproape de acest punct este Moldovagaz, dar creşterea majoră a vânzărilor din ultimii ani se datorează în special unor preţuri tot mai mari la gaze.

Un alt aspect al acestui clasament este că nici o companie controlată efectiv de oameni de afaceri moldoveni nu are afaceri ce ar depăşi valoarea de 100 mil. USD. Poate că doar grupul Sheriff, controlat de oameni de afaceri din Tiraspol, dar activele lor principale precum Interdnestrkom, Kvint sau Combinatul de panificaţie din Tiraspol sunt incluse în clasament, fiecare în mod separat.

Dincolo de toate acestea, clasamentul este dominat de întreprinderile din domeniul resurselor energetice, care ocupă 9 poziţii din primele 20, telecomunicaţii (5 din 20), siderurgie (două), materiale de construcţie (două) şi doar câte una din domeniul industriei alimentare şi cel al băuturilor răcoritoare. Industria vitivinicolă este practic inexistentă în acest clasament. Cel mai important producător este Kvint din Tiraspol (locul 28) şi apoi mândria naţională – Cricova, care se situează tocmai pe locul 50.

Dominaţia companiilor energetice se explică, în special, prin creşterea semnificativă a preţurilor la resursele energetice în ultimii 5-6 ani, care s-au dublat şi chiar triplat. În acelaşi timp, numărul mare în primele 20 a companiilor din domeniul telecomunicaţiilor se datorează unei creşteri reale a bazei de clienţi şi, respectiv, a unei cereri mai de pe piaţă. Prezenţa mică a companiilor mari producătoare de mărfuri de consum denotă încă o dată în plus şi slaba dezvoltare a industriei moldoveneşti.

Clasamentul a fost realizat doar pentru economia reală, excluzând sectorul financiar (bănci, asigurări, microfinanţare