Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-09-16/economist-volumul-banilor-transferatzi-de-peste-hotare-sa-redus-in-jumatate-11928.html
Data: Sep 16, 2009 (10:31)

ECOnomist: Volumul banilor transferaţi de peste hotare s-a redus în jumătate

Transferurile de mijloace băneşti din străinătate efectuate de persoane fizice (rezidente şi nerezidente) prin băncile din Republica Moldova s-au redus în luna iulie aproape la jumătate (-46.5%), până la 98,58 milioane de dolari faţă de 180,79 mil. USD în perioada similară a anului trecut, potrivit Băncii Naţionale a Moldovei.

Este cea mai sensibilă scădere din acest an, o evoluţie neaşteptată de către unii economişti, citaţi de BusinessExpert, care aşteptau o stabilizare a transferurilor. Dacă în aprilie remiterile s-au redus cu 42,6% în raport cu luna respectivă a anului 2008, apoi în mai acest indicator a fost de 31,56%, iar în iunie 25,6%. Economiştii contau, probabil, că se vor menţine tendinţele din anii trecuţi când remiterile din iulie erau mai mari decât cele din luna precedentă.

Business Expert a scris că „semnele de relansare a unor economii în care muncesc moldovenii sunt prea slabe pentru a miza pe o creştere mai pronunţată a veniturilor acestora şi, respectiv, a transferurilor de valută".

Moldovenii şi cetăţenii străinii au trimis prin băncile moldoveneşti în şapte luni 613,35 mil. USD, cu 34,5% mai puţin decât în perioada respectivă a anului trecut, când transferurile de mijloace băneşti din străinătate efectuate de persoane fizice prin băncile din Republica Moldova au constituit 936,67 mil. USD. Transferurile de valută efectuate de persoanele fizice au devenit una din sursele principale de creştere a cererii interne, consumului şi a economiei în general.


În anul 2008 valoarea remiterilor a atins un nivel record, însă după luna iulie a fost în continuă scădere faţă de luna precedentă, cu excepţia lunii decembrie.

Experţii Băncii Mondiale estimau anterior că rata de creştere a remiterilor moldovenilor din străinătate se va reduce în anii 2009-2010, însă aceste fluxuri vor continua să fie înalte chiar dacă ţările din care se fac transferurile vor înregistra o mai puternică încetinire comparativ cu SUA şi Europa. Ministerul Economiei şi Comerţului prognoza că remiterile ar putea să scadă în 2009 cu 300-350 milioane de dolari.

Fondul Monetar Internaţional a revizuit în scădere prognoza intrărilor de transferuri de la persoanele fizice de la 2,4 mlrd. de dolari la o cifră de peste două ori mai mică - 1,1 mlrd de dolari. (ECOnomist)

Transferurile de mijloace băneşti din străinătate efectuate de persoanele fizice (rezidente şi nerezidente) prin băncile din Republica Moldova (mil. USD) 

Ianuarie-iulie 2009

Ianuarie-decembrie 2008

Ianuarie-decembrie 2007

Perioada 1999-2009

Sursă: Banca Naţională a Moldovei