Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-09-16/economia-europeana-isi-revine-mai-repede-decat-sa-estimat-11923.html
Data: Sep 16, 2009 (09:16)

Economia europeana isi revine mai repede decat s-a estimat

Economia UE arata semne clare de redresare si pare sa tinda catre crestere in a doua jumatate a anului 2009. Recesiunea de la sfarsitul lui 2008 si inceputul acestui an isi lasa insa amprenta: previziunile pentru 2009 raman neschimbate in ceea ce priveste valoarea PIB-ului, care va scadea, dupa toate probabilitatile, cu 4% atat la nivel european, cat si in cadrul zonei euro.

Perspectivele imbunatatite pentru Europa le reflecta, intr-o oarecare masura, pe cele mondiale. Se asteapta ca anumite regiuni - mai ales economiile emergente din Asia - sa inregistreze cresteri semnificative in urmatoarele 6 luni.

Exista insa motive de optimism si la nivel strict european. Conditiile de pe pietele financiare s-au imbunatatit, iar activitatile economice isi reiau ritmul, in urma aplicarii unor masuri guvernamentale de tipul programelor de prime de casare a masinilor vechi.

Inflatia preturilor de consum a scazut in prima jumatate a anului, odata cu reducerea preturilor la energie si alimente in raport cu valorile de varf inregistrate anul trecut. Totusi, avand in vedere ca pretul la majoritatea produselor de baza este acum in crestere, se asteapta ca ratele inflatiei sa se mareasca spre sfarsitul anului 2009.

Ca valori anuale, inflatia preturilor de consum va ramane, cel mai probabil, la 0,9% (in UE) si la 0,4% (in zona euro). Perspectivele pentru anul urmator raman incerte, pietele locurilor de munca si sectorul finantelor publice resimtind inca efectele crizei economice.

Este posibil ca redresarea economica sa fie spectaculoasa. Ramane de vazut daca poate fi si sustinuta. Urmatoarele previziuni economice ale Comisiei, care vor fi publicate in noiembrie, vor viza tendintele pana la sfarsitul anului 2011 pentru toate cele 27 de state membre.

In general, Comisia publica previziuni economice de 4 ori pe an: doua detaliate (primavara si toamna) si doua intermediare (in februarie si in septembrie).

Aceasta previziune intermediara s-a realizat pe baza proiectiilor actualizate pentru Franta, Germania, Italia, Tarile de Jos, Polonia, Spania si Regatul Unit, tari ale caror economii reprezinta aproximativ 80% din PIB-ul UE. (Euractiv.ro)