Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-09-16/basescu-rom-nii-din-republica-moldova-trebuie-sa-simta-ca-au-in-rom-nia-un-aliat-11926.html
Data: Sep 16, 2009 (10:13)

Băsescu: Românii din Republica Moldova trebuie să simtă că au în România un aliat

“Românii din Republica Moldova trebuie să simtă că au în România un aliat pe care se pot baza. Am acţionat, în toţi aceşti 5 ani, pentru a dovedi că România este un astfel de aliat”, a declarat marţi în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului roman, preşedintele României Traian Băsescu.

El a declarat că dorinţa lui este ca “toţi cei care simt româneşte, indiferent unde trăiesc, să simtă că fac parte din acelaşi popor: poporul roman”.

Preşedintele Băsescu a declarat că România a susţinut în permanenţă aspiraţiile europene ale cetăţenilor din Republica Moldova, dar că a fost dificil să ofereu un sprijin mai consistent procesului de apropiere de Europa, “câtă vreme fostele autorităţi moldovene nu şi-au respectat angajamentele în privinţa acestui parcurs”.

Traian Băsescu a menţionat că respectarea drepturilor comunităţilor româneşti din vecinătatea apropiată României – Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Ungaria - a fost un subiect constant pe agenda sa de activitate. “Aici, vreau să fac o menţiune legată de realităţile politicii noastre externe, vecinilor noştrii foarte rar li s-au spus punctele noastre de vedere cu privire la modul cum sunt tratate comunităţile româneşti din apropierea frontierelor”, a spus Băsescu.
 
Preşedintele roman a declarat că în urma mesajului adresat Camerelor reunite ale Parlamentului din 14 aprilie 2009 s-a reuşit să îndeplinirea a două obiective: sporirea numărului de locuri în universităţi pentru tinerii din Republica Moldova şi simplificarea procedurilor birocratice de redobândire a cetăţeniei. Anul acesta numărul burselor a sporit cu încă 1000.

“Realitatea ultimilor 10 ani a indicat şi o altă prioritate pe care trebuie să o avem: protejarea drepturilor românilor care muncesc în state membre ale Uniunii Europene. Ei trebuie să ştie că sunt respectaţi, că toţi cetăţenii europeni sunt egali. Am fost martori la interpretări excesive sau abuzive ale unor reglementări europene în materie de liberă circulaţie a cetăţenilor. Avem o mare responsabilitate în a semnala şi a face tot ce este posibil pentru a preveni astfel de situaţii”, a mai spus Traian Băsescu.

Mesajul Preşedintelui României în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului