Trimite e-mail | Printeaza
Externe
16.09.2009

Barroso, în faţa unui nou mandat în fruntea CE

Barroso, în faţa unui nou mandat în fruntea CE

Parlamentul European supune la vot, miercuri, candidatura lui José Manuel Barroso pentru un nou mandat în fruntea Comisiei Europene. Demersul este mai mult unul formal, astfel încât o majoritate simplă de voturi favorabile îi va fi suficientă pentru un nou mandat. Din postura de candidat unic, Barosso şi-a prezentat deja priorităţile pentru următorii cinci ani.

Barroso s-a concentrat asupra redresării economice, cu accent şi pe piaţa socială, prezentând propunerile pe care le va implementa dacă va fi ales. "Mă angajez să combat dumping-ul social", a declarat el, anunţând o modificare a directivei privind timpul de lucru. El a mai promis iniţiative comunitare menite să reducă discrepanţele actuale legate de remuneraţia între femei şi bărbaţi. În ceea ce priveşte bugetul UE, Barroso a propus "o abordare bazată pe solidaritate". El a subliniat că "Uniunea Europeană trebuie să dispună de un mod de finanţare a politicilor mai transparent şi mai eficient."

De asemenea, Barroso a promis schimbări în structura Comisiei, prin desemnarea unor comisari cu următoarele portofolii: justiţie, drepturi fundamentale şi libertăţi civile/ afaceri interne şi migraţie ,schimbări climatice, precum şi crearea postului de "consilier pe probleme ştiinţifice şi inovaţie."

Vot controversat

José Manuel Barroso este singurul candidat, astfel încât o majoritate simplă de voturi favorabile îi va fi suficientă pentru un nou mandat.

Dacă s-ar fi aşteptat intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, pentru realegerea lui Barroso ar fi fost necesară o majoritate absolută, respectiv 369 de deputaţi din totalul de 736 de aleşi europeni; săptămâna trecută liberalii şi socialiştii din Parlamentul European încercaseră, fără succes însă, să impună o moţiune  care să condiţioneze  supunerea candidaturii lui Barroso la un nou vot de momentul intrării în vigoare a Tratatului de la Lisabona. Pe lângă validarea sa prin referendum în Irlanda, Tratatul mai trebuie ratificat şi de Germania, Republica Cehă şi Polonia.    

Ce spun ziarele

Foarte probabila realegere a portughezului, José Manuel Barroso, în fruntea Comisiei de la Bruxelles suscită multe comentarii, comentarii adesea foarte virulente precum cel din L'Humanité. Cotidianul comuniştilor francezi titrează pe prima pagină: "Barroso, un piroman recompensat!". Promotor al logicii liberale la originea actualei crize mondiale, Barroso va fi reales atât de conservatorii cât şi de socialiştii europeni de la Strasbourg. "Barroso va fi reales, dar fără prea mare convingere", constată de partea sa Le Figaro, ziar conservator francez.

"Barroso 2: pariul schimbării". Sub acest titlu, Les Echos e de părere că vechiul şi totodată noul preşedinte al Comisiei Europene trebuie să demonstreze că persoana cea mai competentă obţine postul cel mai râvnit şi nu că el ar reprezenta o ţară sau alta.

Le Monde, celebru cotidian de seară din Franţa, îşi consacră editorialul acestei realegeri cu un titlu sugestiv: "Barroso, din pàcate!". "Barroso, un al doiea mandat ca să ne convingă" titrează şi în Elveţia francofonul Le Temps. (RFI)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus