Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-09-15/voronin-pune-conditzii-pentru-a-vota-candidatura-aliantzei-la-preshedintzie-11911.html
Data: Sep 15, 2009 (17:44)

Voronin pune condiţii pentru a vota candidatura Alianţei la Preşedinţie

La numai o zi de la întrevederea cu ambasadorul SUA la Chişinău, şeful comuniştilor a organizat o conferinţă de presă în care şi-a schimbat mesajul la 180 de grade, declarând că el şi tovarăşii săi pleacă în opoziţie „voluntar".

"Opt ani la Preşedinţie au ajuns la final şi eu în mod voluntar am părăsit această funcţie înaltă. Poate cineva aştepta de la mine că eu voi mai rămâne preşedinte, voi deveni un obstacol mult dorit pentru ca noua majoritate majoritate să vină la putere", a declarat Voronin în debutul conferinţei. El a recunoscut faptul că toate încercările PCRM de a crea o coaliţie de centru-stânga au fost zadarnice, deoarece  "celelalte partide au fost mai mult decât solidare în dorinţa de a se debarasa de comunişti". Totodată, liderul comunişrilor a spus că PCRM va continua să lupte pentru putere, aflându-se în opoziţie.

Ulterior, Voronin a declarat că le oferă încă o şansă oponenţilor săi de a evita alegerile anticipate. Pentru aceasta, însă noua guvenrare va trebui să nu renunţe la principiul de neutralitate şi să ofere Transnistiei statutul de autonomie teritorial, similar cu statutul Găgăuziei.
PCRM insistă, de asemena, asupra continuării majorării plăţilor sociale, care au fost iniţiate de guvernarea comunistă, majorarea salariului minim în fiecare doi ani, păstrarea asistenţei sociale, menţinerea cotei vârstei de pensionare, majorarea cheltuielilor pentru învăţământ etc. Toate aceste condiţii se conţin în două proiecte de declaraţii, care vor fi transmise coaliţiei majoritare: declaraţia privind principiile politicii anticriză şi măsurile de stabilizare a situaţiei social-economice şi declaraţia privind principiile politice de restabilire a unităţii civice şi soluţionarea paşnică a problemei transnistrene.

Referindu-se la ridicarea regimului de vize pentru cetăţenii români, Voronin a spus că acesta a fost introdus „după 7 aprilie, în condiţii specifice". „Dacă ceva s-a schimbat de atunci, Parlamentul nu are decât să revină asupra acestei decizii", spus Voronin.

Liderul PCRM a declarat că fracţiuna comuniştilor nu va accepta postul de vicepreşedinte al Parlamentului, dacă Alianţa nu va accepta cele două declaraţii.

Întrebat dacă PCRM va vota pentru Marian Lupu la funcţia de şef al statului, Voronin a declatat: „Noi nu vom vota un tradător".

"PCRM se va debarasa de lipitori ca Marian Lupu, care s-a lipit de noi ca să-l aducem în fotoliul de preşedinte şi nu vom greşi daca vom mai depista. Dar ei singuri se vor depista. Se vor gândi de ce le trebuie Voronin dacănu suntem la guvernare. Se vor duce la ceilalţi să le cante diferambe şi să le facă plăcinte", a spus Voronin.