Trimite e-mail | Printeaza
Politic
15.09.2009

Ghimpu: Românii vor intra liberi în Republica Moldova, aşa cum intră toţi cetăţenii UE, de la sfîrşitul săptămânii

Mihai Ghimpu va suspenda controversatul decret de introducere a vizelor. De la sfârşitul săptămânii, românii vor putea circula liber peste Prut. Decizia de suspendare a decretului poate fi luată de Ghimpu, care asigură interimatul la şefia statului.

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a declarat, la RFI, că va suspenda hotărârea Guvernului prin care Republica Moldova a introdus vize pentru cetăţenii români. Cel mai probabil, formalităţile vor fi gata până cel târziu vineri, măsura urmând să intre în vigoare imediat.

Preşedintele în  exerciţiu, Mihai Ghimpu, explică:  "având în vedere că Parlamentul nu are dreptul să anuleze hotărârea Guvernului, dar această decizie contravine hotărârii Parlamentului, care a stabilit intrare liberă pentru toţi cetaţenii UE, mă voi folosi de dreptul dat prin Constituţie şi ca preşedinte interimar voi suspenda această hotărâre a Guvernului. Cel mai probabil, românii vor putea intra în Republica Moldova fără viză, sâmbătă sau duminică. Măsura va fi aplicată imediat" - explică la RFI, Mihai Ghimpu.

Amintim, fostul preşedinte Vladimir Voronin a decis să introducă vize pentru cetăţenii români, în urma protestelor declanşate în aprilie 2009, la scurt timp după alegerile parlamentare care au scos oamenii în stradă.

Măsura de introducere a vizelor a fost criticată de mai mulţi oficiali europeni, care au cerut Chişinăului să intre în legalitate

Sursa: RFI

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus