Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.09.2009

Moldova 1, NIT, N4 continuă să mintă poporul cu televizorul

În perioada postelectorală (30 iulie – 31 august 2009) , în programele de ştiri Moldova 1, NIT şi N4 au menţinut, în linii mari, atitudinea şi tonalitatea diferenţiată faţă de actorii politici, favorizând în mod deschis reprezentanţii unor partide (în deosebi PCRM) şi defavorizând reprezentanţii altor partide (în particular, PLDM, PL, PDM şi AMN), se arată în raportul de monitorizare a prezenţei actorilor politici în programele posturilor de televiziune în perioada postelectorală 30 iulie-31 august, elaborat de APEL.

În cadrul proiectului au fost monitorizate nouă posturi de televiziune (EuTV, Moldova 1, N4, NIT, Prime, ProTV, TV7, TVC21, 2 Plus).

Datele cumulative ale monitorizării din prima lună de după alegerile din 29 iulie 2009 denotă că mediatizarea actorilor politici în serviciile tv de programe, atât sub aspect cantitativ cât şi calitativ, a fost marcată de dezechilibru în asigurarea pluralismului politic, de atitudini subiective şi de lipsă de echidistanţă. Disproporţiile constatate în această perioadă, în ansamblul tuturor televiziunilor, se datorează, în bună parte, de mediatizarea dezechilibrată a actorilor politici de către NIT, Moldova 1, N4 şi pe unele segmente de către EuTV.

Ion Bunduchi, expert în cadrul proiectului, a menţionat că reprezentanţii PCRM avut 425 de apariţii în context pozitiv în ştirile televizate, faţă de 132 de apariţii în ştirile televizate ale reprezentanţilor Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE). La rubrica 10 actori politici plasaţi în ştiri cu context pozitiv Vladimir Voronin are 306 apariţii, faţă de 52 de apariţii ale Zinaidei Greceanîi şi 22 de apariţii ale lui Vlad Filat.
 
„În acelaşi timp, când este vorba de prezentarea partidelor şi a actorilor politici în context negativ, rolurile se schimbă. Astfel, PL a fost plasat în ştiri în context negativ de 265 de ori, PLDM – 224, PCRM – 207, PDM – 164, AMN – 154. La rubrica Top 10 actori politici plasaţi în ştiri cu context negativ Mihai Ghimpu deţine întîietatea cu 130 de apariţii, urmat de Vlad Filat cu 129 apariţii, Marian Lupu – 123, Serafim Urechean – 92, Dorin Chirtoacă 63, Vladimir Voronin – 47”, a spus Bunduchi.

Potrivit experţilor, în perioada de referinţă, numai posturile  ProTV şi TV7 şi-au reconfirmat tendinţa de a promova o politică editorială întemeiată pe respectarea standardelor profesionale, asigurând pluralism şi echilibru relativ, echidistanţă şi obiectivitate în informarea publicului larg asupra evenimentelor cu prezenţa actorilor politici desăşurate în perioada postelectorală.

cuvinte-cheie: apel | televiziune

Comentarii (0)

 

Related news

Sus