Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-09-14/ghimpu-viitorul-guvern-va-avea-16-ministere-shi-8-agentzii-11889.html
Data: Sep 14, 2009 (23:14)

Ghimpu: Viitorul guvern va avea 16 ministere şi 8 agenţii

Am finalizat structura noului Guvern: 16 ministere şi 8 agenţii. Ministerul Administraţiei publice locale va fi lichidat şi în locul acestui minister venim cu propunerea de a crea ministerul tineretului, a declarat luni, în cadrul emisiunii „În PROfunzime” preşedintele Parlamentului moldovean Mihai Ghimpu.

El a menţionat că astfel numărul ministerelot a fost păstrat, în schimb va fi redus drastic numărul agenţiilor, aproape în jumătate, care vor activa în cadrul ministerelor de profil.
 
Mihai Ghimpu a menţionat că deocamdată în interiorul Alianţei nu a fost efectuată partajarea ministerelor. ”Oricare minister nu ne-ar reveni fiecăruia în paret, responsabilitatea va fi colectivă, cea a alianţei”, a spus Ghimpu. El a declarat că în cadrul noului guvern nu vor fi făcute angajări şi disponibilizări pe criterii politice. „Lumea trebuie să-şi vadă de treabă şi să muncească liniştit”, a spus Mihai Ghimpu, adăugând că orice demitere din funcţie se va face în strictă prevedere cu Codul muncii, doar atunci când persoana nu îşi va îndeplini atribuţiile ce îi revin.

Preşedintele Parlamentului a spus că marţi, 15 septembrie va avea loc şedinţa Biroului permanent al Parlamentului, care va convoca şedinţa în plen a legislativului pentru joi, 17 septembrie. Pe ordinea de zi a şedinţei va fi propusă prezentarea demisiei guvernului în exerciţiu, după care va fi propusă candidatura la postul de premier - Vlad Filat. În cadrul unei următoare şedinţe a Parlamentului, peste o săptămână, majoritatea parlamentară va investi în funcţie noul cabinet de miniştri.

Ghimpu a declarat că în prezent este nevoie urgentă de formarea Guvernului pentru a soluţiona situaţia prividn deficitul bugetar, care poate ajunge până la 6 mlrd. lei. De asemenea, este importantă încheierea cât mai curând posibilă a unui acord cu FMI. Preşedintele Parlamentului a spus că imediat ce va fi format noul guvern vor începe negocierile cu Fondul Monetar Internaţional. „Avem nevoi de sprijinul FMI, al Băncii Mondiale, al UE. Cât putem să tipărim hârtii de valoare?”, a notat Ghimpu.
 
Referindu-se la legalitatea hotărârii Parlamentului privind interimatul funcţiei şefului de stat, Mihai Ghimpu a declarat că în Constituţie este scris clar în cazul în care funcţia de preşedinte al ţării devine vacantă preşedintele interimar este preşedintele Parlamentului. El a menţionat că luni, a depus la Curtea Constituţională un set de acte, prin care cere magistratilor sa se pronunte asupra interimatului functiei de sef de stat şi Curtea Constituţională urmează să examineze circumstanţele: a depus preşedintele cerere sau au urmat ale situaţii.

„În cazul dat cerere avem şi Curtea va recunoaşte interimatul. Curtea nu are mai mult ce să examineze, doar această formalitate”,a prrecizat preşedintele Parlamentului.

Potrivit lui Ghimpu Curtea Constituţională urmează să examineze cererea lui Vladimir Voronin şi decizia parlamentului privind interimatul funcţiei de preşedinte. „Noi am adoptat o decizie conform Constituţiei şi interimatul este stabilit de însăţi Constituţia”, a mai spus Ghimpu.
 
Referindu-se la posibilitatea alegerilor anticipate, în cazul în care nu seva reuşi alegerea şefului statului, Mihai Ghimpu a spus: „Dacă Voronin doreşte alegeri anticipate, să nu uite că de data asta vor vota şi cetăţenii moldoveni peste hotare şi studenţii”. Totodată, el şi-a exprimat speranţa că printre comunişti se vor găsi câţiva deputaţi, care nu doresc să-l mai urmeze pe Voronin şi care vor vota un preşedinte propus de Alianţă „Nu cred că aşa se vor încheia lucrurile, comuniştii trebuie să voteze preşedintele Republicii Moldova. Ei au adus ţara la criza social-economică. De fapt, noi venim să-i ajutăm pe ei să scoată Republica Moldova din criza social-economică, nu ei pe noi”, a mai spus Ghimpu.