Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-09-14/financial-timesmoldova-se-pregateshte-pentru-o-orientare-proocidentala-11890.html
Data: Sep 14, 2009 (23:23)

Financial Times:Moldova se pregăteşte pentru o orientare proocidentală

Republica Moldova ar putea avea un Guvern proocidental după şase luni de criză politică, după alegerile legislative contestate din aprilie, care să încurajeze investiţiile străine şi relaţiile cu ţările vecine, comentează luni, Financial Times în ediţia electronică.

Curtea Constituţională se va pronunţa dacă Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal (PL) şi preşedintele Parlamentului, poate îndeplini şi funcţia de preşedinte al fostei republici sovietice în această legislatură. Vladimir Voronin, care a fost preşedinte în ultimii opt ani, a demisionat vineri, acuzând România, Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite pentru înfrângerea sa.

În cazul în care hotărârea Curţii va fi favorabilă, Ghimpu, al cărui partid este una dintre cele patru formaţiuni care alcătuiesc Alianţa pentru Integrare Europeană, ce a obţinut, după alegerile legislative anticipate din august, majoritatea în defavoarea comuniştilor, l-ar putea numi în funcţie pe premierul acestei ţări de 3,4 milioane de locuitori.

Ghimpu l-ar putea numi pe Vlad Filat, un om de afaceri şi lider al Partidului Liberal-Democrat (PLDM), care intenţionează să deschidă imediat negocieri cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), în vederea unui împrumut pentru cea mai săracă ţară din Europa, al cărei buget de trei miliarde de euro se confruntă în acest an cu un deficit de 500 de milioane de euro.

Un purtătorul de cuvânt al PLDM, Iurie Leanca, a declarat pentru Financial Times că relaţiile cu vecinii occidentali ai ţării ar fi prioritatea Guvernului.

"Avem nevoie de susţinerea FMI şi UE, dar şi de o diplomaţie agresivă, care să acţioneze în mod real pentru integrarea europeană", a declarat acesta.

Primul pas al noului Executiv ar fi ridicarea restricţiilor de călătorie impuse românilor, impuse de Voronin în urma alegerilor din aprilie, când a acuzat România de implicare în violenţele ce au urmat scrutinului. Acesta va căuta să încurajeze investiţiile străine, foarte reduse după proclamarea independenţei faţă de fosta Uniune Sovietică, în 1991.

Faţă de minoritatea rusofonă, care ar putea fi alarmată de orientarea prooccidentală a noii puteri, Leanca a prezentat o poziţie conciliantă.

"Avem nevoie de o strategie pentru integrarea minorităţilor noastre. Dar ar trebui să facem acest lucru după modelul european. Nu are rost să reinventăm noi roata", a declarat el.

Sursa: MEDIAFAX