Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.09.2009

Diaconescu: Cu Moldova, gesturile de revenire la normalitate nu vor fi întârziate de partea română

Pentru "dezgheţul" relaţiilor cu R. Moldova, România aşteaptă semnalele corespunzătoare de la noul guvern de la Chişinău, a declarat şeful diplomaţiei române Cristian Diaconescu într-un intervui pentru Newsin. El a dat asigurări că "gesturile de revenire la normalitate nu vor fi întârziate de partea română".

În ceea ce priveşte semnarea tratatului politic de bază şi a celui privind frontiera, la care politicienii de peste Prut par să ţină în continuare, ministrul român spune că nu se poate pronunţa încă, întrucât nu a avut loc o încheiere a negocierilor. Şeful diplomaţiei atrage însă atenţia că sunt ratate oportunităţi şi fonduri europene din cauza lipsei de concentrare asupra proiectelor pe care le oferă parteneriatul cu Uniunea Europeană.

NewsIn: Lucrurile avansează tot mai mult în R. Moldova pe calea organizării conducerii statului. S-a anunţat că în prima şedinţă de guvern vor elimina vizele pentru români. Sigur vă gândiţi deja la cineva în perspectiva numirii unui ambasador român acolo! Îl aveţi în vedere tot pe Mihnea Constantinescu?

Cristian Diaconescu: Este delicat să mă pronunţ în acest moment. În primul rând, aştept decizia Guvernului prin care se vor ridica vizele. Mai ales, aştept semnalele în legătură cu viitoarea conduită în ceea ce priveşte revenirea la normalitate cu autorităţile de la Chişinău. Pot să vă asigur că atunci când vom primi semnale corespunzătoare, iar politicienii de la Chişinău ştiu care sunt acestea, vom reacţiona cât se poate de rapid. Gesturile de revenire la normalitate nu vor fi întârziate de partea română.

NewsIn: Totuşi, evitaţi să oferiţi vreun nume în ceea ce priveşte ambasadorul.

Cristian Diaconescu: Poate crea dificultăţi. Înţeleg că tocmai publicitatea unor nume, la un moment, a deranjat Chişinăul.

NewsIn: În ceeea ce priveşte Tratatul politic de bază şi cel privind frontiera de stat, spuneaţi la un moment dat că "unele chestiuni sunt din punctul de vedere al Chişinăului neclare " şi că "aceste ambiguităţi generează o retorică radicală peste Prut". Predecesorii dumnevoastră se arătaseră destul de reticenţi în a semna aceste documente, spunând că nu mai sunt chiar necesare, având în vedre cadrul legislativ european. Dumneavoastră cum vă poziţionaţi?

Cristian Diaconescu: Nu mă pot pronunţa, adică nu pot spune că aş fi reticent sau nu în a semna aceste tratate câtă vreme nu am epuizat toate căile şi toate stadiile de negociere. Situaţia este destul de neclară în acest moment, ca urmare a faptului că cele două ţări nu au depus eforturi ca negocierile să fie duse la bun sfârşit. În momentul în care acest lucru se va întâmpla, fie prin finalizarea unor înţelegeri bilaterale, fie prin constatarea că nu putem ajunge la un compromis, atunci vom vedea ce poziţie adoptăm în continuare.

Ceea ce vreau să spun, şi predeceorii mei au dreptate când vorbesc de proiectul european, este faptul că la un moment dat două state pot ajunge într-o zonă de negociere sau de dialog în care nu mai găsesc soluţii. Eu cred că în acest moment nu a căuta teme care să ne despartă ar trebui să reprezinte conduita noastră fundamentală, ci a găsi proiectul european, care funcţionează în interesul României şi al R. Moldova. Parteneriatul european nu funcţionează în acest moment dincolo de palierul declarativ. Practic, pierdem fonduri europene la nivelul autorităţilor locale, pentru că nu putem să facem poduri, drumuri, proiecte de mediu. Au de pierdut cetăţenii Republicii Moldova, pentru că nu putem pune în aplicare un acord de mic trafic, nu putem pune în aplicare proiecte în ceea ce priveşte Prutul, avem dificultăţi în ceea ce priveşte schimburile culturale şi acordarea burselor. Deci sunt o serie de domenii care din punctul de vedere al parteneriatului european pot fi extrem de utile celor două ţări.

Deci, în loc să găsim căile de a obţine o apropiere dintre R. Moldova şi România pe aceste paliere, ne concentrăm pe două sau trei domenii care ţin de cadrul juridic bilateral şi care în mod direct nu pot îmbunătăţi acest raporturi. Practic, un Tratat politic de bază, în condiţiile în care avem o relaţie politică, economică, culturală bine pusă la punct, poate fi oarecum un argument numai decorativ. Nu vreau să se înţeleagă că în opinia noastră tratatul politic cu R. Moldova este o chestiune decorativă. Nu, nici pe departe. Ceea ce vreau să spun este că ar fi trebuit să ne concentrăm ceva mai serios pe domeniile care sunt de maxim interes astăzi, în plan bilateral.

NewsIn: Chiar dacă într-un context sau altul se va semna până la urma acordul de mic trafic, există fonduri pentru a deschide consulatele de la Cahul şi Bălţi astfel ca acest acord să poată fi implementat eficient?

Cristian Diaconescu: Da, avem fondurile necesare pentru aceste investiţii, numai semnalele să le primim şi totul va fi în regulă. Aceste consulate sunt instituţii de sprijin pentru cetăţenii din R. Moldova. Ideea că un oficiu consular reprezintă un factor de ingerinţă în treburile unui alt stat cred că este apusă de 60 de ani.

NewsIn: Dar ei şi-au dat acordul pentru aceste reprezentanţe româneşti.

Cristian Diaconescu: Şi-au dat acordul de vreo două ori şi l-au retras tot de vreo două ori.

NewsIn: Aşadar, inclusiv acesta ar fi un semnal de normalitate din partea noilor autorităţi de la Chişinău.

Cristian Diaconescu: Da, altfel nu putem discuta despre o ofertă coerentă. Dacă ai un acord de mic trafic, ai nevoie de oficii consulare, pentru că altfel nu poate fi implementat.

cuvinte-cheie: Diaconescu

Comentarii (0)

 

Related news

Sus