Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-09-13/venezuela-achizitzioneaza-rachete-ruseshti-11866.html
Data: Sep 13, 2009 (20:46)

Venezuela achiziţionează rachete ruseşti

Preşedintele venezuelan Hugo Chavez a anunţat vineri că rachete ruseşti cu rază de acţiune de 300 de kilometri şi "care nu ratează" ţinta vor sosi "în curând" în Venezuela, precizând că acestea vor fi utilizate pentru apărare şi nu pentru "a ataca pe cineva".

"Am semnat acorduri cu Rusia. În curând, mici rachete vor începe să sosească. O pui aici şi lansezi mica rachetă. Ştii la ce distanţă poate ajunge? Are o rază de acţiune de 300 de kilometri. Şi nu ratează", a afirmat Chavez în faţa a zeci de personalităţi adunate în faţa Palatului prezidenţial, la revenirea sa dintr-un turneu internaţional.

Preşedintele venezuelan nu a precizat dacă aceste acorduri au fost semnate în timpul vizitei sale la Moscova de miercuri şi joi şi a menţionat că semnarea acordurilor militare cu ţări terţe nu are ca scop "să atace pe cineva".

"Acestea sunt instrumente de apărare, deoarece ne vom apăra ţara împotriva oricărei ameninţări", a subliniat el.

În cursul vizitei lui Chavez la Moscova, Ministerele Apărării din cele două ţări au semnat un acord de cooperare militară al cărui obiect nu a fost precizat.

"Acest gen de contract nu este niciodată semnat în public. Vom livra Venezuelei armele pe care Venezuela ni le cere, în acord cu dreptul internaţional", declarase preşedintele rus, Dmitri Medvedev.

"De ce nu tancuri? Avem fără nici o îndoială tancuri bune. Dacă prietenii noştri vor tancuri, le vom livra", a spus el.

Chavez, care consideră Rusia un "aliat strategic", a confirmat recent achiziţionarea de la Moscova a unor tancuri de tip BMP3, MPR şi T-72, menite să apere frontiera cu Columbia, ţară cu care Caracasul şi-a suspendat relaţiile în iulie.

Potrivit presei ruse, Caracasul doreşte să achiziţioneze atât tancuri T-72 şi T-90, cât şi elicoptere, transportoare de trupe blindate, submarine şi sisteme antirachetă.

În perioada 2005-2007, Rusia şi Venezuela au semnat 12 contracte de armament, în valoare de 4,4 miliarde de dolari, vizând în special vânzarea a 24 de avioane de vânătoare Suhoi-30, a 50 de elicoptere de luptă şi a 100.000 de arme de asalt Kalaşnikov.

Chavez s-a întors vineri la Caracas, la finalul unui turneu în cursul căruia a vizitat Libia, Siria, Algeria, Iranul, Turkmenistanul, Belarusul, Rusia şi Spania. MEDIAFAX