Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-09-13/rushii-nu-cred-ca-moldovenilor-le-va-merge-mai-bine-dupa-ce-au-scapat-de-voronin-11875.html
Data: Sep 13, 2009 (22:39)

Ruşii nu cred că moldovenilor le va merge mai bine după ce au scăpat de Voronin

• Experţii ruşi nu cred că Uniunea Europeană vrea o ţară slab dezvoltată.

• Bruxellesul se va opune ferm unificării României cu Republica Moldova, scrie Pravda.

• Ţările baltice n-au câştigat nimic din aderarea la Uniunea Europeană.

Uniunea Europeană nu are niciun interes să îşi integreze Republica Moldova, care nu va primi decât cel mult un statut de partener privilegiat al Bruxellesului, în cadrul politicii de bună vecinătate, spune expertul rus de la Institutul Europei din cadrul Academiei de Ştiinte din Rusia, Serghei Fiodorov.

"In prezent, Uniunea Europeana nu poate asimila unele state din Europa de Est şi zona baltică şi nu are nevoie de alte teritorii slab dezvoltate, cu un nivel de viaţă scăzut, unde va fi nevoie de alocarea de resurse colosale. Şi nu cred că dorinţa de unificare cu Romania este realizabilă. Cel mai probabil realizarea acestui fapt nu-l va permite însăşi Uniunea Europeană", spune Fidorov.

Expertul rus merge cu raţionamentul şi mai departe : ce interes ar avea Uniunea Europeană "să exporte" un conflict precum cel din republica separatistă Transnistria, pe care doar Rusia a dovedit că îl poate ţine sub control.

În fine, Europa vrea relaţii bune cu Rusia şi nu se va aventura să distrugă sfera de influenţă ruseasca în spaţiul fost sovietic. "Republica Moldova nu va înceta să fie obiectul de concurenţă între Rusia şi Occident", care va opta pentru transformarea acestei ţări într-o zonă limitrofă, "o zonă tampon" între statele occidentale şi Rusia, "o barieră" binevenită, spune Fiodorov în interviul acordat ziarului Pravda.

O alta opinie consemnată de acelaţi cotidian îi aparţine directorului adjunct de la Institutul statelor CSI. Vladimir Jahirin compară situaţia din Republica Moldova cu cea din Ucraina sau Georgia, alte două foste state sovietice cu aspiraţii occidentale.

"Şi acolo unele forţe politice vor ca Ucraina să devină parte a Occidentului, să adere la NATO şi Uniunea Europeană. Însă aceste speranţe sunt premature. (...) Aderarea la structurile occidentale, după cum arată practica, nu reprezinta un panaceu. Au intrat în UE şi NATO statele baltice. Şi ce a fost mai departe? Traiul lor nu s-a îmbunătăţit", a declarat Vladimir Jahirin. (RFI)