Trimite e-mail | Printeaza
Economie
09.09.2009

ECOnomist: Ucraina va majora preţurile pentru tranzitul de gaz rusesc

Săptămâna trecută, compania Naftogaz şi apoi premierul ucrainean Iulia Timoşenko au anunţat că Ucraina intenţionează să crească taxa de tranzit a gazului, începând cu 1 ianuarie 2010. Potrivit premierului Timoşenko, aceasta urmează să crească cu 65-70%. Adică până la 2,8-2,9 USD, faţă de nivelul actual de 1,7 USD pentru pomparea 1000 de metri cubi de gaze naturale la 100 de km.

Gazprom va rata profituri de 2 mlrd. USD
"În fond, aceasta este prima majorare considerabilă în ultimii 18 ani", a spus Iulia Timoşenko, la 3 septembrie în cadrul şedinţei de guvern de la Kiev.
În acelaşi timp, conform previziunilor Gazprom, tariful de tranzit ar putea creşte de la 1 ianuarie 2010 până la 2,56-2,7 USD (+ 51-59%), a spus purtătorul de cuvânt a companiei ruse, Serghei Kupriyanov. De la majorarea tarifului de tranzit, Gazprom ar putea rata profituri de circa 1,5-2 mlrd. USD pe an. Cu toate acestea, Mihail Korcemkin, de la EEGAS, susţine că Gazprom va accepta modificarea tarifului pentru a evita noi crize ale gazelor. Or, numai criza din ianuarie 2009 a costat  Gazprom 2 mlrd. USD.
Aproximativ 80% din livrările de gaze către Uniunea Europeană tranzitează Ucraina.

Moldova, vrea să majoreze de cel puţin două ori tarifele de tranzit 
Creşterea tariful pentru tranzitul gazelor prin Ucraina ar putea însemna pentru Republica Moldova o creştere a preţurilor de import cu peste 10 USD per mia de metri cubi. În acelaşi timp, de mai mulţi ani Republica Moldova negociază cu Gazprom o majorare a tarifelor pentru tranzitul de gaze, dar fără vreun rezultat. Reprezentanţi ai SA Moldovagaz ne-au spus anterior că actualul tarif pentru tranzit - de 2,5 USD pentru 1000 metri cubi la 100 de km, în vigoare din 2003, nu acoperă costul prestării acestui serviciu. Costul real este de 5-6 dolari pe mia de metri cubi, ne-au declarat specialişti din cadrul Moldovagaz. Mai mult. Din cauza tarifului mic şi reducerii cu peste 42% a volumul de gaze ce au tranzitat Moldova, costurile pentru acest serviciu au ajuns a fi şi mai mari. Deşi capacitatea de transport a reţelei de conducte magistrale de transport a gazelor naturale spre statele din Balcani, care tranzitează Republica Moldova, este de circa 44 mlrd. metri cubi, cantitatea anuală de gaze transportate către alte ţări este de 22-23 mlrd. metri cubi. 
Tranzitul de gaz rusesc prin Moldova, în prima jumătate a anului 2009, a totalizat 7,35 miliarde de metri cubi, în scădere cu 42% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. (ECOnomist)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus