Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-09-08/electorala-continua-voronin-anuntza-ieftinirea-gazelor-cu-10-11801.html
Data: Sep 8, 2009 (19:34)

Electorala continuă - Voronin anunţă ieftinirea gazelor cu 10%

Vladimir Voronin a declarat că preţurile la gaze pentru consumatorii finali se vor ieftini cu 10%.  Potrivit serviciului de presă al Preşedinţiei, Voronin a convocat marţi, o şedinţă "cu participarea tuturor factorilor de deciziedin sectorul energetic al ţării", la care au fost discutate probleme ce ţin de tarifele la gazele naturale.

"În cadrul şedinţei,  preşedintele Vladimir Voronin a menţionat că populaţia ţării poate conta pe reducerea tarifelor la flacăra albastră, deoarece actualmente au apărut premise clare pentru diminuarea acestora", notează serviciul de presă. Printre factorii decisivi care determină această situaţie Voronin a numit: preţurile reduse la gazele naturale furnizate în Moldova, cursul valutar stabil, precum şi lipsa inflaţiei.

"Participanţii la şedinţă au raportat că calculele preliminare, efectuate de către SA "Moldova Gaz" şi Agenţia Naţională de Reglementare în Energetică, demonstrează posibilitatea reducerii cu 10% a tarifului pentru consumatorii finali, începînd cu luna septembrie. Şeful statului a solicitat participanţilor la şedinţă să realizeze toate procedurile prevăzute pentru a aplica noile oportunităţi în favoarea populaţiei.


Totodată, preşedintele Consiliului de administraţie al ÎM moldo-ruse „Moldovagaz" SA, Alexandru Gusev, a solicitat guvernului şi ANRE să menţină până la finele anului tariful actual pentru consumatorii finali din Moldova.

Solicitat să comenteze anticipata modificare a tarifului la gaze, expertul IDIS „Viitorul" Victor Parlicov a declarat că decizia pe care urmează să o adopte ANRE miercuri este imprevizibilă, deoarece ANRE nu calculează tarifele conform metodologiei, ci apără interesele companiei „Moldovgaz". „Aceasta din urmă, a obţinut în anul 2008 un profit fabulos, care este egal cu suma tuturor profiturilor întreprinderilor din domeniul energetic din Moldova", a spus Parlicov. Potrivit lui, după înregistrarea unui asemenea profit în 2008, de care trebuia să se ţină cont de ANRE, tariful pentru consumatori finali trebuia să se reducă cu cel puţin 900-1000 lei pentru o mie metri cubi. Mai mult ca atât, tariful la gazele livrate de către „Gazprom" s-a ieftinit din luna iulie, cu 90 dolari SUA, iar ANRE examinează modificarea tarifelor abia acum.

Victor Parlicov a menţionat că experţii independenţi au venit de nenumărate ori cu calcule şi argumente în favoarea reducerii tarifelor la gaze, însă Agenţia nu le-a luat în seamă.

Preţul de achiziţie a gazalor ruseşti se calculează conform unul acord semnat în 2006 de către SA „Moldovagaz"şi SAD „Gazprom. Potrivit documentului, preţul se calculează pentru fiecare trimestru al anului, reieşind din preţuil mediu de comercializare a gazelor livrate de către Gazprom, ajustat la coeficientul anual şi la coeficienţii de modificare a preţurilor în funcţie de preţul mediu al produselor petroliere pe piaţa internaţională înregistrat în ultimele 9 luni. 

Ultima actualizare a preţurilor de către ANRE a avut loc la 30 iulie 2008, în urma majorării preţului de achiziţie a gazelor naturale de la 191 până la 283 dolari SUA pentru 1000 metri cubi.
Începând cu 1 august 2008, tariful mediu de livrare a gazelor naturale constituie 3523 lei (fără TVA 5%) pentru 1000 metri cubi.

Preţul mediu al gazelor ruseşti pentru Moldova în 2008 a constituit 243 mil. dolari SUA pentru o mie metri cubi, majorându-se cu 35% faţă de 2007. Potrivit datelor preliminare, preţul gazelor naturale ruseşti pentru Moldova în trimestrul I al anului 2010 va constitui circa 280 dolari SUA pentru o mie metri cubi.