Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-09-08/curtea-constitutzionala-a-confirmat-ghimpu-este-preshedintele-parlamentului-ales-legal-11800.html
Data: Sep 8, 2009 (19:15)

Curtea Constituţională a confirmat: Ghimpu este preşedintele Parlamentului ales legal

Curtea Constituţinală a sistat în şedinţa de marţi, 8 septembrie, pocesul de control al constituţionalităţi hotărârilor Parlamentului adoptate la 28 augugst curent, inclusiv cea de alegere  a lui Mihai Ghimpu în funcţia de Preşedinte al Parlamentului. Decizia Curţii este irevocabilă şi intră în vigoare de la data publicării în „Monitorul Oficial".

Textul deciziei a fost citit de judecătorul CC Petru Răilean, după o oră şi jumătate de deliberări. "S-a înregistrat o paritate de voturi, ca urmare actele contestate se prezumă constituţionale, iar examinarea sesizării se sistează", a spus Răilean.

Şedinţa de azi a Curţii Constituţionale a trezit un interes sporit din partea politicenilor, ziariştilor, deputaţilor, sala fiind arhiplină.

În debutul şedinţei expertul ăn drept constituţoinal Alexandru Arsene a dat citirii unui demers din partea Alianţei pentru Integrare Europeană, prin care se cerea Curţii să sisteze procesul de examinare a sesizării PCRM, deoarece examinarea încălcărilor invocate nu ţine de competenţa Curţii Constituţionale. Cu votul a 4 judecători din 6, această cerere a fost respinsă.

Au urmat declaraţiile deputaţilor comunişti Vladimir Ţurcan, Vadim Mişin, care au citit articolele din Constituţie, care în opinia lor, ar fi fost încălcate de către deputaţii majoritari în şedinţa din 28 august de constituire a Parlamentului.

Ulterior şi-au rostit pledoariile juriştii Alexandru Tănase, Alexandru Arsene, Victor Popa, Gheorghe Susarenco, care au adus argumente convingătoare în favoarea poziţiei Alianţei - şedinţa din 28 august în cadrul căreia a fost ales preşedintele Parlamentului a fost perfect legală.