Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-09-08/comunishtii-de-la-chishinau-spun-ca-se-vor-conforma-oricare-va-fi-decizia-curtzii-constitutzionale-11802.html
Data: Sep 8, 2009 (21:51)

Comuniştii de la Chişinău spun că se vor conforma oricare va fi decizia Curţii Constituţionale

Judecătorii Curţii Constituţionale a Republicii Moldova au decis să valideze alegerea liberalului Mihai Ghimpu în fruntea Parlamentului. Interimatul lui Voronin în fruntea statului ia sfârşit, acum fiind posibilă numirea unui guvern democrat.

Cererea comuniştilor moldoveni privind invalidarea alegerii liderului liberal Mihai Ghimpu a fost respinsă de cei şase judecători ai Curţii Constituţionale, în virtutea prevederii că, în caz de egalitate de voturi (3 la 3), Curtea este obligată să dea câştig de cauză părţii contestate. „S-a înregistrat o paritate de voturi, ca urmare actele contestate se prezumă constituţionale, iar examinarea sesizării se sistează", a declarat judecătorul Petru Răileanu, după o oră de deliberări. Decizia este irevocabilă şi „intră în vigoare la data adoptării", a completat Răileanu. Comuniştii pierd astfel, la limită, în aplicarea strategiei de a amâna cât mai mult transferul puterii către tabăra liberal-democrată.

Curtea Constituţională a analizat sesizarea Partidului Comuniştilor împotriva alegerii, pe 28 august, a preşedintelui Parlamentului, Mihai Ghimpu, în absenţa celor 48 de deputaţi comunişti. Aceştia au invocat încălcarea a 13 articole din Constituţie. Acuzaţia a fost respinsă de liderii celor patru partide ale Alianţei pentru Integrare Europeană, care consideră că şedinţa a continuat în mod legal, în prezenţa majorităţii deputaţilor, după retragerea deliberată a comuniştilor. Curtea a decis însă analizarea contestaţiei. Reprezentantul PCRM Sergiu Sârbu a declarat presei, înainte de şedinţa Curţii Constituţionale, că partidul se va conforma oricare va fi decizia justiţiei, relatează „Jurnal de Chişinău".

Prin invalidarea alegerii lui Mihai Ghimpu, comuniştii au încercat amânarea numirii primului guvern necomunist din ultimii opt ani, condus de liberal-democratul Vlad Filat, deoarece, în calitatea sa de speaker, Ghimpu devine preşedinte interimar al Moldovei, având prerogativa numirii premierului. Vlad Filat a declarat recent că noul executiv va examina urgent eliminarea regimului de vize impus cetăţenilor români, împreună cu tratatul privind micul trafic de frontieră, un document a cărui semnare a fost condiţionată de guvernarea comunistă de semnarea Acordului de frontieră şi a Tratatului de bază cu România.

Comuniştii moldoveni au înregistrat un prim succes în demersul invalidării alegerii speaker-ului Mihai Ghimpu atunci când Curtea Constituţională a admis examinarea sesizării PCRM, deşi alegerea preşedintelui parlamentului nu este un act normativ care să facă obiectul unei decizii a Curţii.

Cei şase membri ai Curţii Constituţionale au fost numiţi, conform legii, de către Parlament, preşedinţie şi Consiliul Superior al Magistraturii, toate aceste instituţii fiind dominate în momentul respectiv de comunişti. Rezultatul a fost că, în ultimii ani, nici o lege adoptată de parlamentarii comunişti nu a fost declarată neconstituţională.

Mai mult, preşedintele Vladimir Voronin i-a conferit, pe 25 august, judecătorului Dumitru Pulbere Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincţie din Republica Moldova, „pentru activitate îndelungată şi prodigioasă în organele de drept şi înalt profesionalism la înfăptuirea jurisdicţiei constituţionale." Totodată, toţi judecătorii Curţii Constituţionale au primit, după alegerile de pe 5 aprilie, câte un ceas elveţian, care, potrivit presei moldovene, valorează circa 3.000 de euro. Presa a relatat că aceste cadouri au fost răsplata pentru decizia Curţii de a valida alegerile legislative, în ciuda numeroaselor dovezi de fraudare prezentate de opoziţie. (Cotidianul)