Trimite e-mail | Printeaza
Politic
07.09.2009

Vlad Filat: Vom analiza ridicarea vizelor pentru români împreună cu acordul de mic trafic

Vlad Filat: Vom analiza ridicarea vizelor pentru români împreună cu acordul de mic trafic

Candidatul coaliţiei la funcţia de prim-ministru al R. Moldova, liderul PDLM Vlad Filat, a declarat că ridicarea vizelor pentru români va fi examinată în paralel cu semnarea acordului privind micul trafic de frontieră, dar şi cu deschiderea consulatelor româneşti la Cahul şi Bălţi, relatează ştireazilei.md.

Liderul PDLM a reafirmat că prima acţiune întreprinsă de cabinetul de miniştri pe care ar urma să-l conducă ar fi ridicarea regimului de vize pentru cetăţenii români. " Este o decizie care nu necesită foarte mult efort. Este o acţiune care ţine şi de angajamentele pe care ni le-am asumat", spune Vlad Filat.

Candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană la funcţia de premier susţine că anularea regimului de vize va fi examinată la pachet cu semnarea Acordului privind micul trafic la frontieră, potrivit sursei menţionate. România şi R. Moldova negociază de anul trecut acest document care ar permite locuitorilor din apropierea graniţei româno-moldovene să fie scutiţi de obligativitatea vizei la trecerea în România, pe o distanţă bine definită de la graniţă. Semnarea acestuia a fost condiţionată, la un moment dat, de către partea moldoveană, de semnarea Acordului privind frontierele de stat şi Tratatului politic de bază.

"Această acţiune urmează să fie privită în complex cu deschiderea celor două consulate româneşti la Bălţi şi Cahul, pentru a facilita procedura de acordare a vizelor româneşti, şi, pe de alta parte, pentru a facilita implementarea prevederilor Conventiei privind micul trafic la frontieră", a spus Vlad Filat.

Totodată, liderul PLDM respinge speculaţiile precum că Alianţa are idei unioniste şi dă asigurări că drepturile tuturor cetăţenilor vor fi respectate în egală măsura, indiferent de etnie.

"Actul de guvernare va fi în interesul fiecărui cetăţean, indiferent de etnia din care face parte. Din angajamentele pe care ni le-am asumat la crearea coaliţiei şi în cadrul activităţii ulterioare nu am auzit şi nici nu am intuit că ar exista intenţii venite dintr-o parte a Alianţei în a discrimina cetăţeni ai Republicii Moldova", a spus preşedintele PLDM, Vlad Filat.

Coaliţia liberal-democrată a anunţat, săptămâna trecută, că Vlad Filat va fi numit premier imediat după demisia lui Vladimir Voronin din funcţia de şef al statului. Potrivit Constituţiei, odată cu demisionarea şefului statului, interimatul este asigurat de către preşedintele Parlamentului. Astfel, Mihai Ghimpu ar urma să semneze decretul de desemnare a candidaturii liberal-democratului Vlad Filat la funcţia de premier, în conformitate cu întelegerile din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană.(Adevarul)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus